Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Putin's riot

Putin is een heel gewone man. Net als bij veel mensen gaat ook bij hem het gezegde op: zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Om na te gaan hoe hij om zal gaan met de crisis in de Oekraïne, moet je kijken hoe hij zich bij vroegere conflicten heeft gedragen.

Als je dat doet, blijkt er volop reden tot zorg. Toen Georgië aangaf dat het wel lid van de EU en de NAVO wilde worden. Putin greep in. Hij liet paspoorten in een provincie van Georgië uitdelen en stuurde vervolgens troepen om deze mensen te beschermen. Het werd een echte oorlog. Mensen sneuvelden. Dertienduizend Ossetiërs zijn bevrijd.

Niet dat Osseten Russen zijn, maar daar ging het niet om. Het ging erom, dat Georgië zou weten wie de baas was. Het gaat Putin puur om de macht.

Politici die het puur om de macht gaan, neigen ertoe om veel te dure expedities op touw te zetten die uiteindelijk destructief zijn voor hun eigen macht. Hitler verloor de Tweede Wereldoorlog. Napoleon moest het onderspit delven. Bush verklaarde op een goed moment dat de oorlog in Irak gewonnen was, maar hij deed het niet op een plein in Bagdad, toegejuicht door feestende Irakezen, maar op een oorlogsschip, toegejuicht door gedisciplineerde militairen.

Putin claimt dat de president van de Oekraïne, die hij zo prettig had omgekocht, onrechtmatig is afgezet. Over het omkopen uiteraard geen woord. Putin claimt dat de als Russische soldaten uitziende mannen met Russische vlaggen, Russische vrachtwagens, Russische tanks en Russische lepels en vorken en borden, Russische slaapzakken, dat deze mannen geen Russen zijn maar Oekraïense milities. Je kunt die wapens en die uniformen overal kopen, zegt hij. Net als presidenten, maar dat zegt hij er niet bij.

De zogenaamde Oekraïense milities krijgen overigens net als de Amerikaanse soldaten in Irak weinig bijval. Geen juichende menigten. Geen bloemen. Angst. Dat wel. De Oekraïense milities voelen zich zo veilig achter hun wapens, dat ze bang zijn voor een groepje ongewapende echte Oekraïense soldaten die een potje voetbal spelen.

De grootste angst van Putin, dat wat hij het meest vreest is gezichtsverlies. Hij stopt niet voor niets krijsende punkwijven met flowerplower-punk kleren in de gevangenis. We mogen daarom blij zijn dat hij de Russische soldaten in de Krim Oekraïense milities noemt. Die kan hij nog wegsturen. Als het Russische troepen waren, zou hij gezichtsverlies leiden als hij ze terug zou halen. Nu kan hij eventueel ingaan op een bod om internationale veiligheidstroepen op de Krim te laten stationeren, die de milities vervangen. Om de orde te bewaren. Als het zijn troepen waren, kon hij dat niet doen, want zijn troepen zijn natuurlijk nooit ordeloos.

Dat biedt hoop. Een beetje.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 6 maart 2014


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 6 stemmen 159Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
6 maart 2014
Machtswellust is machteloze kleinzieligheid. Poetin legt de lat veel te hoog voor zichzelf. Een juiste manier om faliekant te falen. Het is tragisch dat hij in zijn leugens gelooft. Afgezien van stompzinnige bullebakken is de wereld allang overtuigd van zijn ongelijk. Oneerlijkheid valt altijd door de mand. Hij mag dan rijk en machtig zijn, het ontbreekt hem zeker aan de deugd wijsheid. Hij zou in de leer moeten bij de Dalai Lama. De kern van zijn Russisch-orthodoxe geloof heeft hij al helemaal niet begrepen, laat staan geïntegreerd.
De bijbel zegt 'Wie het zwaard hanteert, zal door het zwaard omkomen!'.
'War, what is it good for, absolutely nothing!' zingt Bruce Springsteen wijs.
Aan de boom herkent men de vruchten. Vredebrengers opereren niet met mitrailleurs. Verlichte mensen liegen en bedriegen niet. Voor echt wijze mensen is macht totaal onbelangrijk! Denk daarbij nog eens aan de nederige opstelling van de integere dames van Pussy Riot, die wat mij betreft de Nobelprijs van de Vrede verdienen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)