Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Foto

Eindelijk het fotolijstje met het gebroken glas met de foto van de vader van mijn vader vervangen. Wist niet eens dat de foto origineel was. Blijkt er op de achterkant een tekst te staan.
Van moeder. Voor Joop. Sinterklaas 1945.

Dus tijdens de eerste Sinterklaas na de oorlog krijgt mijn vader een foto van zijn dode vader cadeau. Zwaar gewond geraakt op de Eefdense brug bij het blokkeren van de handrem van de paardenkar. In het ziekenhuis met veel pijn gestorven.

Pak maar uit jongen. Je bent toch braaf geweest? Sinterklaas is jouw huisje niet voorbij gereden. Wat stond er op jouw verlanglijstje; een auto, een bal, een broek die niet eerst van je broers is geweest? Nee, het is iets anders. Hoop dat je het aardig vindt, groeten van de Sint.

Het is midden in de oorlog en blijkbaar wordt er ook gewoon gestorven. Plotseling staat je moeder er alleen voor met zeven kinderen. Dan duurt het nog tot Sinterklaas voor je een foto krijgt. Was die nabesteld? En kregen alle broers en zussen dezelfde foto? Een andere? Waren er kreten van herkenning en blijdschap bij het uitpakken van de foto? Werd het stil bij de kachel?

De dingen die je niet meer kunt vragen kun je zelf invullen. Dat is ook wat waard.
Het werd stil bij de kachel. De broers legden hun sterke armen om kleine broertje. De zussen pinkten een traantje weg. Moeder liet zogenaamd niets merken en liep vlug naar de keuken om warme chocomel te maken. Buiten was het al lang donker en er kwam ratelend een kar voorbij. Een paardenkar. Iedereen luisterde en dacht hetzelfde. Of misschien ook niet. Maar dat maakt niet uit.

Plotseling sluipt soms het verre verleden je leven binnen. Ik vind dat een onverwacht cadeau.

Schrijver: Marcel Harmsen, 7 maart 2014


Geplaatst in de categorie: familie

4.4 met 5 stemmen 194Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)