Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Te grote broek

De organisatie van het WK Voetbal, de Olympische Spelen en nu weer de krankzinnige poppenkast rond een topconferentie. Waar komt die groeiende Nederlandse grootheidswaanzin vandaan?

Heeft het iets met ons verleden te maken? Toen we nog heersten over de wereldzeeën, toen we nog helden hadden en kolonies met echte slaven? Is het een collectief gevoel van heimwee naar het machtige Nederland?
Het zou kunnen, maar dan op de Brusselse manier. Dat de politici vanuit Brussel de lakens uitdelen is onontkoombaar. Dat Nederland als klein landje bedolven raakt onder de Europese regels is misschien niet meer terug te draaien, het wordt in ieder geval steeds erger.

Dus moet je iets doen om (weer) op te vallen. Een sterk voetbalteam maken, een hoop schaatstalenten kneden of … een te grote broek aan willen trekken. Misschien dat Nederland daarom samen met België honderden miljoen wilde investeren in het WK-voetbal. Gelukkig was een meerderheid van de bevolking alert en ontstond er overal gemor. Zonde van dat vele geld, niet doen!

Hetzelfde kan nog gebeuren met de Olympische Spelen. Blijf waakzaam, geef tegengas, zorg dat er geen plannen gemaakt kunnen worden. Want als je even niet oplet worden die plannen gewoon doorgedrukt. En dan zijn wij, de belastingbetalers, alweer te laat.
Kijk maar naar de nucleaire wereldtop. Niemand heeft er om gevraagd, niemand wist dat het ruim 30 miljoen euro zou gaan kosten, niemand wist dat een groot deel van Nederland ontwricht zou raken.

Kortom, het is de plannenmakers gelukt. Nederland krijgt een paar weken een te grote broek aan. Zinloze geldverspilling en niks meer aan te doen. Maar laten we met z’n allen alert blijven. Nooit meer die te grote broek!

Schrijver: Rob Chevallier, 17 maart 2014


Geplaatst in de categorie: politiek

4.5 met 2 stemmen 207Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)