Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Doodstraf

Als ik gastlessen aan MBO-scholen geef, blijken leerlingen vaak groot voorstander van de doodstraf. Dat is lekker makkelijk. Ja, zeggen ze, want bij levenslang sta je na vijftien of twintig jaar weer gewoon op straat.

Hoewel ze zelf nog nauwelijks twintig zijn, hebben ze geen idee, wat het inhoudt, twintig jaar gevangenisstraf, maar ik moet ze op dit punt verbeteren. Levenslang is levenslang. Echt?

Verbaasde ogen.

Ja, echt.

Het strafstelsel in Nederland is een van de strengste van Europa. Ook dat weten onze MBO-ers niet. Helaas, en ook dat beseffen de leerlingen niet, hebben zware straffen geen enkele invloed op de misdaadcijfers, want dan hadden we een eenvoudige oplossing. Voor alles geven we de doodstraf en niemand doet meer iets. Zo gaat het niet. De meeste moorden zijn niet met voorbedachte rade. Vaak hebben mensen niet de tijd om na te denken van hm, hoe zwaar is de straf, wat is de pakkans, laat ik het maar proberen. Meestal is de moord gepleegd voordat de moordenaar het weet.

Of soms is er geen moord gepleegd en wordt iemand voor meerdere moorden veroordeeld. Lucia de B., zoals ze bekend is geworden, had niets misdaan toen zij een zeer zware straf kreeg. In Texas had ze zomaar de doodstraf kunnen krijgen. Gelukkig had ook daar de uitvoering zo lang op zich laten wachten, dat ze ook daar alsnog vrijgesproken zou zijn, maar toch.

Mijn advies: ga naar de verfilming van Lucia de B. Vanaf vandaag in de bioscopen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 3 april 2014


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.7 met 3 stemmen 195Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
3 april 2014
Email:
janrlunsinghome.nl
@Joanan: Ik raad de film aan, omdat er een scene in zit, waarin duidelijk wordt hoe in Nederland de recherche met verdachten om gaat. Dit maakt duidelijk, dat je wel heel sterk in je schoenen moet staan om te voorkomen dat je iets bekent wat je niet gedaan hebt.
En dat maakt duidelijk dat je voorzichtig moet zijn met zware straffen.
Je hebt gelijk dat er mensen geld aan dit verhaal verdienen, maar die hebben er ook aan gewerkt. Als je vindt dat je niets mag verdienen aan dit verhaal, aan welk verhaal dan wel?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 april 2014
Mijn advies: vermijd die film, want de verhaallijn is uit den treure bekend en het sensationeel maken van menselijke ellende riekt naar volksbedrog en winstbejag!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)