Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Verveling

Ik kan me soms vervelen als ik veel te doen heb. Is dat paradoxaal?
Paradoxaal genoeg niet. Als ik veel te doen heb ben ik vaak onverwacht gestructureerd en hou ik soms tijd over tussen twee acties. Die loze tijd wil ik dan niet opvullen anders blijf je bezig. Maar door de flow van de bezigheden krijg ik dan het gevoel dat ik me verveel. Andere mensen noemen dat misschien ontspanning. Ik vind het vaak lastig om te ontspannen, zeker als ik er niet bewust voor kies. Ik doe dingen nou eenmaal te graag.
Me vervelen vind ik vervelend. Zou daar het woord vandaan komen?

Vervelen is een sluipend gevoel, plotseling zit je er middenin. “Oh, ik dreig me te gaan vervelen’, hoor je nooit. Het is er ineens. Wie kind is geweest of nog is kent het gevoel. Lamlendigheid komt vaak voort uit verveling. Niks is leuk. Elk idee is stom. Het valt niet mee om met verveling om te gaan. Het is een mini-depressie. (Ja ik weet dat een echte depressie veel ernstiger is!).

Toch probeer ik de verveling te omarmen. Ik beschouw het als een soort yoga-oefening al zou ik nooit aan yoga doen; ik zou me kapot vervelen.
Een tijd geleden lag ik me zomaar te vervelen op de bank en ik luisterde naar een duif. En ik kwam tot een ontdekking, misschien wel een inzicht.
Een duif doet niet roekoe-koe, roekoe-koe, roekoe-koe. Een duif, kwam ik achter, doet: Roekoe-koe, roekoe-koe, roekoe-koe. Roe. Hij eindigt met roe. Luister maar eens goed. Niet dat je er iets aan hebt. Maar toch. Dat had ik niet ontdekt als ik mij niet had verveeld.

Vorige week moest ik een paar uur wachten in een ruimte met hippies, hardrockers, cokesnuivers en ex-prostituees. Tenminste zo zagen ze eruit. En het gebeurde. De verveling sloeg toe. Ik voelde ineens dat ik er middenin zat. Ik ging niet naar duiven luisteren want die sliepen al. Er lag een gebroken wijnfles op de grond. En ik kon het niet laten. Het was uit verveling. Maar daarna heb je een foto die je kunt twitteren, op facebook zetten, bewerken. Dat is het! Wat vroeger verveling was en tot inzichten leidde heet nu social media. Heel vervelend en het leidt niet tot nieuwe inzichten. Maar je hebt weer wat om over te praten en het vult een column.
Ik wens iedereen een vervelend weekend.

Schrijver: Marcel Harmsen, 4 april 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 4 stemmen 153Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)