Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Build your Dream

Vorige week bevond ik mij op een congres in Antwerpen waar ik twee dagen luisterde naar sprekers uit een vijftal landen en het thema was Build your Dream. Ik heb nog nooit zoveel dreams horen builden in zo’n korte tijd. Een droom waarmaken is voor de Amerikanen vooral een kwestie van veel geld verdienen en het liefst nog meer. De Duitsers richten zich met name op het uitbreiden van het eigen imperium, Reich zo u wilt en de Britten zijn van zichzelf halve comediens met hun indirecte formuleringen en gevoel voor understatement en willen behalve succes hebben ook vermaken. De Belgen en Hollanders zijn het moeilijkst te duiden. Wat die nou voor dromen hebben? Ik ben er niet achter gekomen. En heb me er verder ook niet in verdiept.

Vrijdagavond was het tijd voor het standaard galadiner en de dresscode was black-tie. Snel nog even een zwarte broek gekocht in het Antwerpse inclusief wit overhemd want wanneer heb ik nou een diner met een dresscode?
Bij gebrek aan zwarte lakschoenen had ik mijn Londense kistjes met witte veters aangetrokken. Je wilt opvallen, of je wilt het niet.

De meute van zo’n vijfenzeventig gasten werd per toeristentram naar het centrum van de stad gereden. We trokken nogal wat bekijks. Rijk uitgedoste mannen en vrouwen van een zekere leeftijd in een treintje vormen natuurlijk een potsierlijk geheel waar je een mening over mag hebben. Na een half leven zo’n mening te hebben gehad zat ik nu zelf in het treintje en ik moest denken aan heel veel liedjes van Dhr J.Brel maar met name Les Bourgeois. Ik voelde mij een bourgeois in een treintje en voor de buitenstaander wás ik vast een bourgeois in een treintje. En ik genoot met volle teugen. Het is uitermate fijn om met je black tie op het gewone volk neer te kijken. Onderweg naar het Stadhuis. Waar je echt niet zomaar binnenkomt, zelfs niet als Antwerpenaar. En waar een rijk gevulde nootjesdis en wijn op ons wachtte.

Ik kom uit een gewoon gezin. En het is niet vanzelfsprekend dat je je dromen probeert te verwezenlijken. In sommige gezinnen is namelijk overleven het allerbelangrijkst. Met een oorlog in je achterhoofd de rekeningen proberen te betalen. Dat soort dingen. Dromen bouwen is voor sommige mensen een luxe die ze zich niet kunnen permitteren.
Toch gun ik iedereen een keer een ritje in black-tie in een toeristentram in Antwerpen.
Wat je dan ontdekt is dat de Antwerpen-Zoo veel groter is dan de dierentuin zelf.

Schrijver: Marcel Harmsen, 11 april 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 3 stemmen 118Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)