Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mantelzorg

Ik woon te ver bij mijn moeder vandaan om mantelzorg te kunnen verlenen. En dat is volgens mij de reden dat ze nog zo vitaal is. Ondanks haar relatief hoge leeftijd redt ze zich heel aardig, is ze nog op veel gebieden actief en racet ze rond in haar scootmobiel alsof de duvel haar op de hielen zit. Dat zit ie vast en zeker maar hij krijgt haar niet te pakken.

Als ik zou gaan mantelzorgen zou het waarschijnlijk snel gedaan zijn met haar zelfstandigheid. Ze zou op mij gaan leunen, zich compleet afhankelijk van mij maken en niets meer zelf kunnen zoals wassen en aankleden. Het is dus goed om zover bij mijn moeder vandaan te wonen. Ze vaart er zichtbaar wel bij. Regelmatig laat ik blijken dat vijftig minuten rijden met de auto toch wel een enorme belasting is voor een zoon met een drukke baan en jonge kinderen. Dat begrijpt ze. En het feit dat ze zaken nog goed begrijpt is misschien wel het beste bewijs dat zij zonder mijn mantelzorg goed af is. Je moet er niet aan denken dat ze op enig moment een mantelzorger over de vloer krijgt; het zou snel gedaan zijn met haar zelfredzaamheid.

Je kunt het vergelijken met drugsverslaving. Op de Zuidpool bijvoorbeeld heeft niemand last van drugsverslaving gewoon omdat drugs daar niet willen groeien. En het is er te koud en afgelegen voor de productie van een synthetische variant. Zo werkt het ook met mantelzorg; als je het niet aanbiedt, is er ook niemand die erom vraagt. Je gaat ook niet roepen dat ouderen recht hebben op gratis mobiele telefoons of dagelijkse ontspanningsmassage. Het zou de kosten van de zorg enorm opdrijven. Zonder mantelzorg geef je de regie weer terug aan de oudere. En dat is belangrijk.

In China werken stokoude vrouwtjes in de berm van de doorgaande weg tot ze er bij neer-vallen. Dat vindt men daar normaal. Er is in Nederland alleen maar een cultuuromslag nodig om ook dat niveau van civilisatie te bereiken. Totale zelfbeschikking, afhankelijk van niemand.

Ik gun mijn moeder een lang leven. Ze was onlangs jarig en heeft naast de bloemen nog een cadeau te goed. Helaas was het Chinese reisbureau vandaag gesloten.

Schrijver: Marcel Harmsen, 18 apr. 2014


Geplaatst in de categorie: ouderen

3,8 met 4 stemmen 185Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
19 apr. 2014
Dat ouderen die zichzelf nog goed kunnen bedruipen
zoveel mogelijk dat ook moeten blijven doen dat staat buiten kijf, maar zij die dat niet meer kunnen, moeten zolang mogelijk in hun vertrouwde eigen omgeving kunnen blijven. En dan komt het aan op mantelzorg al dan niet door de familie, en de thuiszorg.
Alles over één kam scheren lijkt me niet juist.
Naam:
Eelt
Datum:
18 apr. 2014
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Marcel, bravo. Ik heb het zelf meegemaakt met mijn schoonouders. Door hun dochter verveelden zij zich de hele dag en waren uit hun doen als ik een vrije dag had want ik ging dan met hun oogappel op stap.
Het andere uiterste is een alleenstaande ouder met de feestdagen gewoon laten stikken.
Er moet toch een weg zijn om er achter te komen dat oud en jong als normale mensen met elkaar omgaan.
Hulp als een van de ouders ziek is. Normale gezelligheid met elkaar al er niets aan de hand is.
Als je ouders je goed opgevoed hebben en de opleiding hebben laten volgen die Jij uitkoos hoor je vrienden te zijn.
Marcel ik bewonder deze column van jou!
Naam:
J.de Groot
Datum:
18 apr. 2014
Dit schrijven is wel kort door de bocht hoor!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)