Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Pechtold - ga je schamen!

Maar liefst 36,8% van de Nederlandse kiezer is opgekomen om te bepalen wie namens ons in het Europees parlement mag zitten. D66 viert het als een enorme overwinning, maar als er één partij is die het als nederlaag zou moeten opvatten, zou dat toch bij uitstek D66 moeten zijn.

Maar nee, zelfs voor Democraten 66 blijkt dat niet de democratie, maar de zetels tellen.

Een schande.

Om D66 en alle andere democratische partijen deze houding af te leren heb ik het volgende voorstel. Als 36,8% van de kiezer op komt dagen, worden slechts 36,8% van de zetels over de politieke partijen verdeeld. Met andere woorden: Nederland krijgt geen 26, maar – ik rond het naar boven af – tien zetels.

Voor de zetelverdeling betekent het natuurlijk ook dat net zoals nu alleen partijen met een hele zetel een plek in het Europarlement krijgen. Hierdoor haalt zelfs de glunderende Roemer de kiesdrempel niet! Alleen, D66, CDA, PVV en CDA krijgen zetels, de eerste twee krijgen drie zetels en de rest krijgt er twee. Dat zal Pechtold en Roemer leren om te feesten op het graf van de democratie! Dat zal Van Balen leren balen!

Het systeem zal politici extra motiveren om mensen naar stembureaus te duwen! Ook kan het Nederlanders motiveren om dan toch maar te gaan stemmen, want als je niet stemt, krijgt Nederland minder zetels in het Europarlement! Bij een opkomst van 60% krijgen wij (niet zij) niet tien, maar zestien zetels. Wij beïnvloeden dan niet langer alleen welke politici in Brussel de macht verdelen, maar ook hoeveel Nederlandse politici er naar Brussel gaan!

En als we dan toch gaan stemmen is het misschien ook interessant om eens na te gaan waar die Europese verkiezingen echt over gaan.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 29 mei 2014


Geplaatst in de categorie: politiek

3.6 met 5 stemmen 286Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Eelt
Datum:
29 mei 2014
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Lonsing heeft gelijk. Schaf het hele stemrecht maar af. Zwakzinnigen gaan met hun begeleider het stemhokje in. De meeste andere Hollanders zijn hetzelfde, hun intelligentie ligt ver beneden aanvaardbaarheid. Zie het treurige resultaat.
De Staat van Plato zou ideaal zijn. De meeste Hollanders vragen zich af voor welke club die Plato voetbalt.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
29 mei 2014
Een vlijmscherpe, intelligente sneer naar al die duffe, schouder-ophalende, cynische, futloze, klagende, Nederlandse stemgerechtigden, die hun recht hebben verscheurd en in de prullenbak gegooid. Misschien is het ook een leuk idee om al die niet-stemmers in de toekomst hun stemrecht te ontnemen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)