Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Aleppozeep

Ik geef toe: het is even zoeken naar de samenhang in dit stukje. De ingrediënten zijn mijn seksleven, de strijd in Syrië en het runnen van een moestuin. En om gelijk met het eerste te beginnen: wie denkt dat vrouwen op een zekere leeftijd minder kritisch worden heeft het mis. Snorharen die over de bovenlip hellen, een haar die het waagt uit neus of oor tevoorschijn te komen, plotseling opduikende mee-eters, te lange nagels, rouwrandjes, algehele lichaamshygiëne, het doet allemaal mee in de statistiek. De beste killers van een goed seksleven zijn ruwe handen. Alleen, iedereen die weleens getuinierd heeft weet het: geen zaadje gaat de grond in zonder vuile handen maken.

Wie tuiniert moet vaak zijn handen wassen. Als ik dat doe met normale zeep krijg ik handen die lijken op staalborstels. De oplossing komt uit Syrië. Uit Aleppo om precies te zijn: Aleppozeep. Zeepzieders uit deze stad maken het sinds eeuwen uit olijfolie. Het is daarmee een zuiver 'natuurproduct', aldus de verkoper in de Turkse levensmiddelenzaak waar ik het kocht. Ik geloofde hem op zijn woord, want ik kreeg letterlijk niks meer in mijn handen gedrukt dan een onverpakt vierkant groenig blok. Voor niet meer dan een euro werden mijn handen schoon, zachter dan babybillen en de weg naar een rijker seksleven lag weer wijd open.

Ruime tijd later – je doet er ook nog eens heel lang mee - vond ik de zeep opnieuw in een andere Turkse shop. Nu zat ie keurig verpakt in een kartonnen doosje. Van de Syrische tekst begreep ik niets behalve het woord Aleppo. Dit keer moest ik een kwartje meer betalen. Ik besloot daar niet moeilijk over te doen.

Nu het tuinseizoen goed op gang is gekomen, zie ik in mijn bijna lege zeepbakje dat het weer tijd is om te investeren in mijn intieme leven. Alleen gooien de gevechten rond Aleppo roet in het eten. Het zeepje is niet meer te krijgen bij mijn Turk. Google biedt uitkomst. De Aleppozeep is in handen gevallen van westerse extremisten: de gezondheids- en duurzaamheidsmaffia. 'Ondanks de kritieke situatie in Syrië lukt het de zeepzieders in Aleppo nog steeds hun fantastische zepen te produceren en te leveren', aldus de aromatherapiewebwinkel. 'Helaas hebben zij wel hun prijzen moeten verhogen omdat zij grote omwegen moeten maken om aan grondstoffen te komen en hun zepen naar Europa te leveren. Wij hebben groot respect voor het doorzettingsvermogen van deze kleine ondernemers.'

Nu weten we tenminste ook wat de werkelijke motieven van onze Nederlandse Syrië-strijders zijn. Jihad my ass: Met grote groene blokken zeep rond hun lichaam onder hun kleding gesnoerd proberen ze vooral terug te komen om de Aromatherapiewebwinkel, geurwalhalla.nl, beterleven.nl en solobiomooi.nl te bevoorraden. En niet voor niks: deze shops vragen nu soms het zesvoudige wat ik gewend was te betalen. De seks wordt duur betaald.

Schrijver: de Thuistoerist, 2 juni 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 9 stemmen 393Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Mecheline
Datum:
9 juni 2014
Waar zijn de tijden van de Sunlight zeep gebleven? Net terug uit Marseille dat ook bekend staat om de zeep, heel veel Savon de Marseille gezien en met alle liefde zeep voor je mee gebracht! Weer geweldig genoten!
Naam:
Pieter Hofland
Datum:
5 juni 2014
Email:
pietersolobiomooi.nl
Goed geschreven column.
'Waar gaat dat naar toe?', dacht ik bij het lezen van de eerste paar zinnen. Zaken die op het eerste gezicht niks met elkaar te maken hebben toch verbinden - als dat lukt, en het IS gelukt, dan doe je het goed. Erg leuk om te lezen!

En de prijs van het 'groene goud'? Sja, die gaat (ook bij ons, SoloBioMooi) zelden omlaag en veel vaker omhoog. Zijn de zepen duur ten opzichte van een tijd geleden? Zeker! Zijn het dure zepen? Ik gebruik al jaren elke dag Aleppo zeep, voor mijn gezicht, mijn haar (het is echt een fantastische vervanger voor shampoo!), mijn handen én mijn lichaam. Elke dag. En ik doe met een blok zeep ruim een half jaar. Dus ondanks de diverse prijsstijgingen ben ik nu voor zo'n 12 euro per jaar kwijt aan zeep (wat in mijn geval een jaar lang shampoo, douchegel en handzeep vervangt). Zo bezien is het eigenlijk nog steeds een heel goedkoop product.

Dus ondanks dat de seks duur(der) betaald wordt, kunnen we wellicht nog steeds spreken van goedkope seks?
Naam:
Monique Methorst
Datum:
3 juni 2014
Email:
moi636yahoo.com
Prachtige column en het was toeval; hetzelfde idee bedacht, in iets andere woorden, de laatste zin. Later deze gelezen en toch besloten het erin te houden.
Naam:
uw toegenegen dorpsidioot
Datum:
2 juni 2014
Wij moeten niet meer islamieten ons land binnenhalen, Joanan, dat lijkt me nu ook beter voor jouw dichterlijke vrijheid. Gelukkig hebben wij groene zeep, dat werkt beter dan Kalashnikovs en tape.
Naam:
René Turk
Datum:
2 juni 2014
Email:
reneturkhotmail.com
Creatief geschreven. Vanaf de eerste zin benieuwd waar het naartoe zou gaan. Goed gedaan.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 juni 2014
Syrië-strijders en zeepsmokkelarij, was het maar waar!... De werkelijkheid is, dat er door een Syrië-strijder in een Brussels Joods museum enkele onschuldige mensen zijn doodgeschoten!... Die bandiet kan zijn misdaad nooit met Aleppo-zeep schoon wassen!... Zeep zou een nobel motief zijn, maar het is helaas ongenuanceerde haat jegens de medemens!... Wat ook nog eens overslaat naar Europa, walgelijk genoeg!... Alle Syrië-misdadigers moeten we niet meer op ons continent toelaten, wat mij betreft!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)