Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De nieuwe heksen

In de jaren dertig woedde er een burgeroorlog in Spanje. Avontuurlijke en idealistische Nederlandse jongens gingen er totaal ongetraind heen om zich aan te sluiten bij de communisten. Zij vochten tegen generaal Franco die zich liet steunen door Hitler en die de democratische machten van het land probeerde te verslaan.

Waar hebben we dat vaker gezien? Tegenwoordig woedt er een burgeroorlog in Syrië. Avontuurlijke en idealistische Nederlandse jongens gingen er totaal ongetraind heen om zich aan te sluiten bij de jihadisten. Zij vechten tegen de dictator Assad die zich laat steunen door Putin en die de democratische machten van het land probeert te verslaan.

De communistische Nederlandse jongeren waren verdacht. Zij vochten voor een buitenlandse mogendheid en dan ook nog voor communisten die destijds nog een wereldrevolutie verkondigden. Ze verdedigden weliswaar een democratische macht, maar het bleven aanhangers van de idee van de dictatuur van het proletariaat – niet te vertrouwen – en straks ook nog getraind en tot de tanden bewapend!

Ook nu maken onze veiligheidsdiensten overuren. De jihadisten willen een wereldkalifaat. Hoewel we van de geschiedenis kunnen leren, dat dergelijke mensen vooral sneuvelen in het land waar ze gaan vechten en later te getraumatiseerd, verward, vermoeid zijn om echt een revolutie te beginnen, vreest onze geheime dienst opnieuw het ergste. Ze willen meer bevoegdheden en mensen het liefst preventief levenslang naar de gevangenis sturen.

Maar net als de mensen van de veiligheidsdiensten, zijn ook de jihadisten van goede wil. Net als de communisten willen zij ook de wereld verbeteren. Ze vergissen zich verschrikkelijk, maar dat komt omdat het jonge jongens zijn, maar hun idealisme kan ik volgen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 3 juli 2014


Geplaatst in de categorie: discriminatie

3.7 met 3 stemmen 236Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 juli 2014
Wijze heksen werden in het verleden onterecht vervolgd en verbrand, domme jihadisten dienen het satanische geweld en moeten inderdaad volop gesnoerd worden!...
Naam:
Petra Hermans
Datum:
3 juli 2014
Email:
worldpoet546live.nl
Hardheid harder maken vraagt om ver van het juiste
pad te geraken, en volledig begrip der liefde...
te gaan mismaken!
Met vuur kan je vernielen, of, toch, véle zielen
weten te gaan bezielen!
Een kwestie van beheersen, wanneer, waar en hoe
dan ook. (Voor: Hung Tran)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)