Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Schoothondje

Bijna 1433 jaar geleden, op 26 juli 1581 werd Nederland formeel een onafhankelijke staat. Geen mooi getal om te herdenken, maar toch staat ons een historische gebeurtenis te wachten. De eerste Nederlandse dag van de Republiek komt er aan: op zaterdag 26 juli is het zo ver.

Wat staat er op stapel? Niet zo heel veel, want het is volgens de organisatoren nog maar een begin. In Amsterdam zijn er lezingen voor alle Republikeinen van Nederland. Dat kan interessant worden, want tot nu toe waren die mensen nog vrijwel onzichtbaar. Ja, af en toe stak er is eentje z’n kop boven het maaiveld uit. Hier en daar een vinnig stukje tekst over verdachte handelingen binnen het koningshuis. Maar altijd kwam er al snel een tegengeluid en verdween de kritiek in de doofpot.
Je zou kunnen zeggen dat die Republikeinen een drupje zijn in de oceaan van koningsgezinde Oranje aanhangers. Toch zijn er al wat verontruste Nederlanders in actie gekomen als je de website van het Nederlands Republikeins Genootschap bekijkt. Zo’n 24.000 mensen ondertekenden op internet een petitie tegen het te hoge salaris van Koning Willem Alexander. Dat is iets meer dan een druppeltje.

Op dezelfde website kun je ook het Oranje schoothondje van het jaar kiezen. Dat klinkt intrigerend. Wat er mee bedoeld wordt is helaas onduidelijk, maar aannemelijk is dat het niet om het favoriete huisdier van onze koninklijke familie gaat. Wat en wie dan wel? Op de website staat een hele lijst namen, waaronder Wim Sonneveld, Gerard Cox, Pieter Jelles Troelstra, Sjaak Bral en Theo Maasen. Zeer waarschijnlijk geen oranje schoothondjes, maar je kunt dezelfde mensen ook nomineren in de categorie majesteitsschennis of patriotten. Dat wordt spannend, we moeten nog een paar dagen wachten op een nieuwsbericht dat zaterdag vanuit Amsterdam bekend gemaakt wordt.

Maar juist daar ligt de angel van dit stukje. Zal er iets in het landelijke nieuws verschijnen over de eerste dag van de Republiek? Hoe ver gaat de macht reiken van de Rijksvoorlichtingsdienst, de Grote Beschermer van alles van met ons koningshuis te maken heeft? Dát is de spannendste vraag die aan de Dag van de Republiek verbonden is.

Schrijver: Rob Chevallier, 21 juli 2014


Geplaatst in de categorie: koningshuis

3.8 met 4 stemmen 182Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)