Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wij zijn met vakantie.

Wat een dag, wat een avontuur en wat was het weer fántástísch! En wat is nou mooier dan thuiskomen op Facebook, kijk en like mij dan toch...want we willen het allemaal. Op een enkele door zijn hoeven gezakte ezel na, op de hoogte zijn. Door ons op te trekken aan het gevoel, dat het maar om dieren gaat. Weten zij veel...nee, wij wel zeker?

En wie kent hem nou niet...meet the niet te stuitende toerist. Als je haar maar goed zit, dus kijk eens wat vaker in de spiegel van je mobiel en heb het hart niet, mijn allerbeste vriend, want dit is niet schattig meer; zoveel honden gedumpt, ieder jaar opnieuw en stik maar, wij zijn met vakantie. Er is dan ook geen touw vast te knopen aan liefde voor ons huisdier.

Maar als het even kan ondernemen wij meteen actie, om dan vooral flink het beste uit onze dik verdiende vakantie te halen. Trakteren doen we daarom niet zomaar op een ijsje. Wat heet, veel kijk en luisterplezier... met U selfie en een ijsbeer wegkwijnend naar de achtergrond. Gelikt hoor.

Onder moeders paraplu, het is dan ook een mooie vakantiedag om aan de zonnige kant in de schaduw te staan van onze beschaving. U wilt naar zee en toch heelhuids weer terug? Geen probleem, in Australië is zwemmen voor haaien verboden. Wat niet te filmen is; na Jaws is de hetze nog altijd van kracht.

Zo kunnen kinderen dan ook een verpletterend voorbeeld nemen aan het opgeruimde karakter van Cyprus, waar het vuilnisbakkenras wél zijn plaats moet weten en ik wilde maar dat ik het geluid van zijn gejank uit mijn hoofd kan krijgen. Van een zwerfpuppy met gebroken rug en hersenschade. Wat niet op film werd vastgelegd, is hoe onmenselijk wij kunnen zijn, door hem in een afvalmachine te dumpen. Dat is de rommel die de mensch van de wereld maakt.

Het ontbreekt ons aan de mood, dan is geen vakantie compleet zonder een wave met de walvis, duiken bij de dolfijnen en vooraf als liflaf, ja wij vreten wat uit met dieren...levend gekookte kreeft, hoe beschaafd is dát, lieve kippige liplezer? Een danse de macabre met een beer van een vent, de trend voor jong én oud, zo U wilt wat.

En of het nou gaat om dat ritje op de rug van een olifant, op de foto met een aap, een bezoekje aan het circus, het bijwonen van dat stierengevecht, het aaien van slangen en wat wij allemaal niet verzinnen om geld binnen te slepen, zonder zelf een poot uit te steken, zo knap waardeloos als toerisme van dieren uit moet gaan.

Of het nou te bewijzen valt of niet, natuurlijk jankte hij. Want ik denk maar zo, dat een olifant als Raju meer gevoel in zijn donder heeft dan alle mensen bij elkaar, die in vijftig jaar tijd zijn ellende over het hoofd zagen. Ja, zo gaat dat in India. En hier in eigen land wordt de mensch ook graag verwend. Alsof simpel boodschappen doen er niet meer bij is. Dan willen wij toch minimaal het gestuntel met een olifant erbij, net dat beetje sjeu om maar uit de sleur te breken. Onmenselijk als het om dieren gaat, dat zijn wij.

Schrijver: Monique Methorst, 30 juli 2014


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.0 met 12 stemmen 205Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)