Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Doel en middelen

Het zijn moeilijke tijden voor wie vrede wil en denkt dat vrede kan. Geweld wordt steeds meer weer gewoon in de politiek. Verantwoordelijke en invloedrijke prominenten krijten krijgstaal uit waarvan je denkt hoe kunnen ze durven. Aanleiding daarom enkele opvallende recente opstellingen nader te bekijken.

De Israëlische vertegenwoordiger bij de VN Rob Dermer zei in een emotionele redevoering "Israël wordt schaamteloos beschuldigd van volkerenmoord door menigeen en in de beklaagdenbank geplaatst voor oorlogsmisdrijven. Maar de waarheid is dat dat de Israëlische Strijdkrachten (IDF) de Nobelprijs voor Vrede verdienen omdat zij met onvoorstelbare terughoudendheid vechten.” De overweldigende beelden spreken dus volgens hem bedrieglijke taal.

Dermers met grote bezieling uitgesproken rede kreeg enorm applaus – van ‘Christians United for Israel’. Afgekort CUFI. Op een massameeting in Washington. CUFI, geleid en opgericht door John Hagee. Stichter van de Cornerstone Church, San Antonio, Texas. Ook tv-dominee op vele stations. Hagee is onder meer tegen homo’s katholieken abortus en Palestijnen. Die laatsten hebben niet eens een eigen taal. Predikt hij. Ze stammen dus af van de Filistijnen. Die moeten daarom weg uit Palestina. Het Kyoto Protocol noemt hij een samenzwering. Kortom een christengriezel. Met griezelig veel aanhang. Het zal je vriend maar wezen.

Ook Ayan Hirsi Ali spreekt zich uit. Zij gunt Bibi Netanyahu zelf de Nobelprijs voor zijn Gaza campagne. Ali zegt ook “In a fair world he would get it.” We zullen dat maar onvertaald houden nu wij weten van Bibi’s afluistercampagne. Bij zijn oude studievriend John Kerry nota bene die trachtte te bemiddelen. Vanuit een vertrouwenspositie. Om nieuwe oorlog te voorkomen.

Zij zegt in datzelfde interview (Israel HaYom, 01/08/2014) drie mensen te bewonderen. Echtgenoot Harvard professor Niall Ferguson, Princeton professor Bernard Lewis en … Henry Kissinger. Minister onder Nixon en 1975 Nobelprijswinnaar voor de Vrede. Wie weet het nog: als beloning voor de Kerstbombardementen. Op Hanoi en Haiphong 20.000 ton gedropt. Gigantische ravage, vele hulpeloze burgerdoden. Om de vijand naar de onderhandelingstafel terug te bombarderen. Misdadig!

Eervolle vrede daar ga ik voor, beloofde Nixon de kiezers. Heeft Ali het spraakmakende duo Nixon/Kissinger in haar achterhoofd? Ik wil niet cynisch overkomen maar er valt dan iets voor haar visie te zeggen. De sterftecijfers lijken verhoudingsgewijs ook op die van Gaza nu: 58.000 Amerikaanse, plusminus 1,6 miljoen inheemse doden in Vietnam.

Laten ze die Nobelprijs voor de Vrede maar afschaffen. De Paus wil hem ook al niet meer. Bij het omvangrijke wereldvolksdeel rooms katholiek verliest zo'n onderscheiding dan veel universele waarde.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 8 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: geweld

4.3 met 6 stemmen 271Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
8 augustus 2014
Als die prediker John Hagee tegen homoseksuelen is, dan deugt hij bij voorbaat al niet bij mij. Tegen roomse rakkers en abortus kan ik nog wel begrijpen, maar dat dekt de vlag niet. Tegen Filistijnen is bijbels gefundeerd en doelt op Simson, die met een ezelskaak duizenden Filistijnen doodde. Hij werd ook door zijn valse minnares bedrogen, die haar enkele malen zei, dat de Filistijnen hem wilden doden. Ze ontdekte zijn krachtsgeheim en sneed zijn lange haren af. Over mythe gesproken. Simson pleegde zelfdoding door blindelings een kerkgebouw te doen instorten, waarbij hij ook vele Filistijnen doodde. Een christelijke martelaar dus.
Hagee vindt dat de huidige Palestijnen afstammelingen van de Filistijnen zijn. Zo ken ik er nog wel velen. Wat een racistische bullebak zeg!
Hirsi Ali laat ook weer eens van zich horen en ze aanbidt Netanyahu, die volgens haar zo enorm correct heeft opgetreden tegen de Hamas-bende. Is ook zo, maar de bijkomende schade weerlegt haar visie ten stelligste. Ali dweept met echtgenoot professor Ferguson, professor Lewis en nota bene Henri Kissinger, die vele doden op zijn geweten heeft. Geleerdheid is geen vrijbrief voor rechtvaardigheid. Juist verstandelijke geleerden hebben tot de grootste massamoorden geleid. Emotionele geleerden zijn voor vrede en liefde. Het verstand is daarom zinloos en onheilverschaffend.
Osho zegt niet voor niets: 'Wees een leeg kopje thee!' Hij bedoelde, wees verstandelijk leeg en open je voor de goddelijke inspiratie!... Mijn onbekende buurman zou de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen, maar er is niemand, behalve ik, die zijn vredelievende ziel kent!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)