Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kijk uit achter je

Wie mijn kamer binnen komt en achterom kijkt kan boven de deur een boekje zien hangen. Het is een dun boekje van Jan Blokker. Het heet: kijk uit achter je.

Ik heb het er al jaren hangen en niemand heeft het ooit gezien. Hiermee wordt in één keer zowel de noodzaak van het boekje als de zinloosheid van het boekje aangetoond. We tuinen er steeds weer in. I am so worried about what’s hapenin today, in the Middle East, you know, zong Monty Python lang, lang geleden en er is sindsdien geen dag voorbij gegaan dat er geen reden was om ongerust te zijn over de situatie in het Midden Oosten, vandaag, weet je.

Putin probeert te regeren door de nationalistische trom te roeren. De man die Servië groot wilde maken, heeft geen enkel gebied weten vast te houden, maar vooral Servië klein gemaakt. De aanhangers van Putin wijzen gretig naar het fascisme van Hitler als ze Oekraïners bedoelen, waarmee ze toch wel terugkijken, maar volstrekt het verkeerde zien. Hitler wilde het Duitse ras meer levensruimte geven en alleen dankzij vredelievende politici na Hitler hebben de Duitsers nog enige ruimte over gehouden. Nationalisme leidt tot nederlagen.

Verstandige politici sturen geen legers. Legers zijn duur en maken niets. Legers schieten dingen en mensen kapot. Marlene Dietrich zong al: wann wird man je verstehen? Wanneer zal men het ooit begrijpen?

Kijk daarom uit en achter je. Het kan nodig zijn een leger te hebben. Een heel enkele keer kan het zelfs nodig zijn om dat in te zetten. Maar wees voorzichtig. Wees - Erg - Voorzichtig.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 18 september 2014


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.4 met 5 stemmen 176Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
19 september 2014
Met "niks" doen moet je ook heel voorzichtig zijn.
Dat is nu juist het dilemma!
Wie het wel weet mag het zeggen.
Ja, achteraf dan weten - wij - het allemaal.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 september 2014
Ik ben het helemaal met je eens, wat betreft de visie over de krijgsmacht. I.S.-ers platbombarderen neemt de kern van het kwaad niet weg. Onkruid dien je met wortel en al te verwijderen. Wie het zwaard hanteert, zal door het zwaard omkomen. Als pacifist veroordeel ik zowel die islamitische terroristen als de reagerende zogenaamd vrije landen.
Christus Jezus was duidelijk genoeg: je mag niemand doden en je moet zelfs je ergste vijand liefhebben, hoe pittig dat ook is! De erfelijke indoctrinatie moet worden aangepakt.
Alice Miller heeft zo ontzettend gelijk! Nationalisme staat synoniem aan dualisme, wat de vredelievende eenheid tussen mensen dwarsboomt. Die zwarte doodsvlag van de godsdienstkrankzinnige I.S.-psychotici kunnen we beter beantwoorden met de witte vlaggen van de vrede! Want dan staan ze pas echt met de bek vol draculatanden!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)