Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het vijfde jaargetijde

Het moet nu maar eens afgelopen zijn met die eeuwige vier jaargetijden. D’r moet er gewoon eentje bij. Want sinds de laatste pakweg twintig jaar is er iets vreemds aan de hand in augustus/september/oktober. Het kan in deze tijd nog zonniger zijn dan de beste zomer of somber en regenachtig als een kille herfstdag. Maar het is geen herfst of zomer, of een beetje van allebei tegelijk.

In deze tijd zie je op straat een soort scheiding der geesten. Aan de ene kant de positivo’s en daartegenover de zwartkijkers. Mensen die met een vrolijk gezicht in T-shirt en korte broek op de fiets stappen om eens gezellig in het zonnetje te flaneren door de winkelstraten. Daar lopen dan ook mensen met regenjacks, een enkeling in winterjas en een das om. Die hadden na de eerste herfstachtige regenbuien en lagere temperatuur hun zomerkleren al verruild voor de winterspullen. En dan zullen ze dat dragen ook.

Niks mis mee, iedereen kan gewoon z’n eigen ding doen. Maar om deze verwarrende periode wat makkelijker te maken, is een nieuwe naam voor het vijfde jaargetijde misschien handig. Wat wordt het? Iets dat duidt op tweeslachtigheid, dualiteit of meervoudigheid. Laten we het voorlopig op twin houden, als een soort werktitel, een proefballon.

Misschien is dat vijfde jaargetijde over een jaar of twintig, of vijftig ingeburgerd. In ieder geval is zeker dat het tegen die tijd, nóg warmer zal zijn, afgewisseld door gure regenachtige dagen.

Schrijver: Rob Chevallier, 15 september 2014


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

4.0 met 5 stemmen 249Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)