Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bill, ik wil mijn geld terug!

Als u, net als ik, Windows gebruikt. Als u, net als ik, Word gebruikt. Als u, net als ik, betaald hebt voor de producten van Microsoft, moet Bill Gates u nog iets terugbetalen. Natuurlijk heeft Microsoft de producten gemaakt en waarschijnlijk hebben ze misbruik gemaakt van hun monopolie op de wereldmarkt, maar daar wil ik het nu niet over hebben.
Als het goed is, heeft Neelie Smit Kroes als Eurocommissaris Microsoft namens ons voldoende beboet en als dat niet helemaal gelukt is, dan is dat een mazzeltje voor Microsoft en Bill Gates.

Waar ik het over wil hebben is iets heel anders. De producten van Microsoft zijn niet alleen waardevol omdat ze werken (als ze werken, er zijn voldoende verhalen van vastlopende programma’s, virussen en ga zo maar door), maar ook waardevol omdat u ze gebruikt. Of beter gezegd, dat u, en vele anderen gebruik maakt van hun producten.

Al die documenten die in Word zijn geschreven hebben meerwaarde, omdat u deze documenten kunt mailen naar collega’s op uw werk, klanten, vrienden overal in de wereld, u heeft moeite gedaan om met Windows en Word te werken en bent daardoor lid geworden van de grote familie van gebruikers van Windows en Word. Word, als tekstwerker, is nuttig. Maar het meer waard dan een typemachine, doordat de documenten die u met Word maakt zo snel te vervoeren zijn, te kopiëren zijn, bij te werken door anderen, met andere woorden: Word zoals Bill Gates aan u leverde is net zoveel waard als een goede typemachine (met veel lettertypen en veel mogelijkheden, daar niet van). Een heel goede typemachine.

Maar dankzij de massa gebruikers is Word meer dan een typemachine en die meerwaarde heeft Bill Gates gewoon bij u in rekening gebracht, terwijl het uw inzet, en de inzet van al die andere gebruikers was, uw keuze, en de keuze van al die andere gebruikers, die die meerwaarde mogelijk maakte. Bill Gates wordt er wel van beschuldigd, dat hij rijk is geworden door de producten van anderen tijdig te kopen of uit de markt te drukken, maar u bent er zich wellicht niet helemaal bewust dat hij ook rijk geworden is van uw inzet.

En van mijn inzet. Om met Margaret Tatcher te spreken: 'Bill: I want my money back!'

Schrijver: Jan R. Lønsing, 25 september 2014


Geplaatst in de categorie: economie

3.8 met 6 stemmen 162Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)