Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Honinglul

Er is door een werkgroep een voorstel ingediend om een orgaan op te richten om incidenten bij accountantskantoren te controleren. Hoera.

Controleren; dat is precies wat accountantskantoren zouden moeten doen met de jaarrekeningen van bedrijven en wat de NZa doet voor de kosten in de zorg. Maar de controleerders falen en nu moeten ze gecontroleerd worden.
U weet net als ik dat dat niet gaat werken; er is juist een cultuuromslag nodig, een andere manier van denken, van omgaan met elkaar. Een probleem los je niet op met de manier van denken waarop het probleem is ontstaan.

De Big Four, dat zijn niet in Kenia voor hun leven rennende zoogdieren die je al naar gelang de dikte van je portemonnee kunt fotograferen of doodschieten, maar de vier grootste accountantskantoren van ons land. Daar wordt over grote zaken beslist waar zeer veel geld mee gemoeid is. Het zijn oorden waar de strijkstok regeert. En er is niemand die zich daarvoor schaamt. De beloningsstructuur is misselijkmakend en dat terwijl …”de techniek van het accountantsvak is verslonsd.”

De Autoriteit Financiële Markten, in de volksmond verrassend AFM genoemd, heeft de Big Four deze week op de vingers getikt, ik denk met een strijkstok.
In het rapport wordt geconstateerd dat er “…nog steeds heel veel mis is…” bij de grote accountants. En er worden boetes van wel een paar duizend euro in het vooruitzicht gesteld. Wat moet er gelachen zijn op de accountantskantoren. Een paar duizend euro. Ik meende zelfs Jan Hommen van KPMG te zien glimlachen.

Ik wil graag pleiten voor de terugkeer van het schavot. Slecht presterende en frauderende accountants die het belang van Nederland schaden en de belastingbetaler benadelen worden op openbare pleinen in ons land urenlang tentoongesteld als voorbeeld van hoe het niet moet. Er mag met tomaten worden gegooid die de Russen van ons weigeren af te nemen en Ewout Genemans mag er een tv-show omheen maken.

Hoewel ik vind dat het schavot terug mag, zal de strijkstok moeten verdwijnen. De strijkstok is een stok waarmee in vroeger tijden de bakken met bijvoorbeeld graan werden afgestreken. Als je dat handig deed als strijker dan kon je nog aardig wat uit de ‘maat’, de bak strijken, waardoor de klant dus werd benadeeld. Maar de metafoor is niet meer van deze tijd.
De strijkstok wordt wat mij betreft een honinglul. Het geld zijn de vliegen, het gekonkel is de honing en de accountant is de lul.
Zo wordt: er blijft veel aan de strijkstok hangen: rr blijft veel aan de honinglul kleven.
Je moet toch érgens beginnen bij een cultuuromslag.

Schrijver: Marcel Harmsen, 26 september 2014


Geplaatst in de categorie: geld

4.3 met 3 stemmen 157Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)