Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De rust van Zwijndrecht

Dominic Schrijer is burgemeester van Zwijndrecht geworden. Op zich geen wereldnieuws, maar hij heeft het gewaagd om te zeggen dat de afwezigheid van de pers een Godsgeschenk is. Misschien geen handige uitspraak. U moet weten dat Zwijndrecht onderdeel uitmaakt van wat ook wel de Bijbelgordel genoemd wordt.

Maar waarom zei mijnheer Schrijer dat? Dominic Schrijer was wethouder in Rotterdam en is daar weggestuurd, omdat hij bepaalde asociale bezuinigingen niet voor zijn rekening wilde nemen. Dat is een hele prestatie voor een PvdA-bestuurder tegenwoordig. Maar misschien was de eigenlijke reden wel, dat hij weg wilde uit Rotterdam. Het hijgerige Rotterdam waar, zo zegt hij, het stadhuis in plaats van de stad bestuurd werd.

Dat is een heel mooie uitspraak, vind ik. Het is een pleidooi voor fijnschalig bestuur. Hoewel de VVD denkt dat bestuurders alleen maar geld kosten, zijn bestuurders vaak de beste link tussen burgers en hun overheid. Als we de overheid te veel opschalen, hebben we heel weinig bestuurders en die bestuurders moeten zoveel achterban vertegenwoordigen dat ze het overzicht kwijt raken en als kippen zonder kop proberen de chaos in het gemeentehuis de baas te blijven. Die chaos besturen, dat is al moeilijk genoeg geworden.

Die chaos is smullen voor de pers. Die kunnen altijd een burger vinden die slecht behandeld wordt door de overheid: een klein goed gekozen feit kan zorgvuldig afgewogen beleidsnota’s volledig uit het lood halen. Dat doet de pers niet om te pesten, maar om de krant te verkopen of de kijkcijfers te verhogen. Het is een realiteit waar een bestuurder mee te maken heeft. Ik kan me voorstellen dat Schrijer blij is met de rust van Zwijndrecht.

U moet weten dat Zwijndrecht in de Randstad ligt.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 2 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.5 met 14 stemmen 641Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)