Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stop

Stel je gaat zeven weken backpacken in Patagonië. Wat zit er dan in die backpack? Je maakt je een voorstelling van de komende trip: wat moet mee, wat kan mee, wat laat je thuis? Inpakken is een imaginaire reis. Voor wie hotelreizen of autovakanties gewend is: een backpack heeft geen wieltjes en draag je op je rug. Ik heb een kleintje voor de korte of meer luxe trekking (maximaal 9 kg) en een grote rugzak voor het kamperen (ongeveer 15 kg). Ik zal niet gelijk zeggen ‘zeg me wat je meeneemt op vakantie en ik vertel je wie je bent.’ Maar dat de reisbagage iets zegt over hoe je leeft, staat buiten kijf.

In mijn geval vraagt een groeiende hoop spullen in een klein kamertje om in de grote rugzak te verdwijnen. Sterk gecomprimeerd, anders lukt het niet. Ik stel het moment zo lang mogelijk uit, want het worden ongetwijfeld lastige keuzes. Twee of drie onderbroeken? Tablet (500 gram) of laptop (1000 g)? Boek (één) of e–book (een hoop)? Alleen praktische kledingstukken (licht, ademend, beschermend) of mag er ook nog iets leuks mee (ego)? Smartphone (vaak opladen) of gewone gsm? Bed (9 kg bagage, heel strak plannen) of matje (15 kg bagage, vrijheid)?

Maar ook met dit soort keuzes ben je er nog niet. Zijn die onderbroeken van katoen (vaak wassen) of merinowol (langer houdbaar)? Moet een broek afritsbaar zijn, of niet? Een Shamp van de Aldi of Fjällräven van Bever? Wordt het een nieuwe slaapzak (duur!) of doe ik het met die ik heb (licht, maar net niet warm genoeg)? En combineer ik die laatste optie dan - voor meer comfort - met de fleece lakenzak Thermolite (+ 8° C), de Thermolite Compact (+ 11° C) of de Thermolite Extreme (+15° C)? Slaap ik op mijn eerste generatie Therm-a-rest matje of wordt het een donsgevuld lichtgewicht luchtbed van Exped? Of laat ik het allemaal thuis en zie ik daar wel? Ter plekke huren kopen of tweedehands overnemen schijnt daar ook te kunnen.

Volop Keuzes. Keuzestress ook, als je niet oppast. Lonely Planet, de bijbel voor backpackers heeft nog wel een goede tip. De wasbak stop. Voor de schaarse momenten dat je op een plek komt met (eigen) sanitair. De wasbak stop ontbreekt nagenoeg altijd. Met deze stop en een beetje waspoeder kun je je sokken en onderbroek een verfrissend bad bieden. Daarna moeten ze natuurlijk nog wel drogen.
Tip van mij: onderbroek om de lamp draperen en lekker laten branden. 's Nachts sfeervol gedempt licht en ’s ochtends een droog, schoon en fris gevoel, down under.

Schrijver: de Thuistoerist, 6 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: reizen

3.4 met 5 stemmen 1.272Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Mw. van de Wijngaard
Datum:
13 oktober 2014
Ha buurman,
Fles witte wijn voor in je backpack verstoppeld, rechts naast je schuur, en dan links tussen de bovenste omgekeerde witte tuinstoel en de muur. Witte zak van Henry Bloem. Maar daar komt-ie niet vandaan...

(Had alleen een oud mailadres van je, vandaar zo ;-)

Hoop dat je 'm eerder te pakken hebt dan een onverhoopt op de volkstuinen logerende, thuisloze toerist...

Enjoy! Groet.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)