Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vrijheid

De documentaire eindigt met de tekst: ‘Idealen. Ik heb geen idealen. Ik heb geen idealen meer. Idealen staan in de weg van vrijheid.’

De vrouw die het zegt, is als kind van haar ouders weggehaald. Vier jaar was ze, en dat ruim twee jaar lang. Ze werd liefdevol opgevangen door haar tante, dat was het niet, maar de scheiding van de ene op de andere dag was natuurlijk een trauma. Haar ouders hadden in het geheim een vliegtuig gebouwd om daarmee van Oost-Duitsland naar West-Duitsland te vluchten. Als je nooit gevlogen hebt, lijkt me dat een groot waagstuk, maar ze hebben het wel geprobeerd. Het toestel kwam niet van de grond. Ze gingen weer naar huis.

De volgende dag zijn ze opgepakt. De zoon moest naar opa en oma en de dochter naar tante. De ouders hadden daar al niets meer over te zeggen. De zoon moest aan opa en oma toegeven dat zijn ouders criminelen waren, maar dat wilde hij niet. Hij werd net zolang met een riem geslagen, tot hij het toegaf.

Twee jaar later werd de familie herenigd in West-Duitsland. De Oost-Duitsers hadden de familie verkocht aan de West-Duitsers. Dochter herkende moeder niet meer. Natuurlijk leerde ze haar moeder wel kennen, maar het duurde jaren, meer dan tien jaar, voordat de dochter de moeder weer als moeder erkende.

De familie heeft het leven weer opgepakt. Zoon en dochter zijn getrouwd. Ze komen op verjaardagen bij de ouders. Ze proberen het leven zo normaal mogelijk te leven, net als iedereen. Het gaat ook wel. Maar idealen heeft de dochter niet meer. Idealen staan in de weg van vrijheid.

Vrijheid is geen ideaal.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 6 november 2014


Geplaatst in de categorie: vrijheid

4.3 met 3 stemmen 138Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)