Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Jet Bussemakers oor

Minister Jet Bussemaker legt op de website van onze Rijksoverheid uit waar zij voor staat. Op zich is dat al een merkwaardige uitdrukking, want als je ergens heen wilt, hoop je niet dat er iemand voor staat want die staat dan lelijk in de weg.

Maar goed, laten we zeggen dat ze bedoelt dat ze wil bereiken, waar ze voor staat.

Jet staat voor de kans om te excelleren, een goed opgeleide docent en een ambitieuze studiecultuur. Met andere woorden: voorrang voor de winnaars. De excellente, ambitieuze studenten die om een uitdagender studiecultuur vragen, vinden bij haar een gewillig oor. Je zou kunnen begrijpen dat Jet’s oor bereid is hindernissen op te leggen, maar dat zou onaardig zijn. Ze bedoelt moeilijkere lessen, zwaardere lesstof en geen afleiding van apps of een leraar die zegt dat je zelf je boeken maar moet uitzoeken.

De mooie woorden die zij op internet zet, staat mijlenver van de lessen die ik op MBO-scholen mag geven. Ik probeer geen les te geven op het niveau van de kinderen, want dan zullen ze nooit iets van de rechtstaat, Europa of de democratie begrijpen, maar er net iets boven. Ik geef ze niet de kans te excelleren, want dan kan ik de hele les wel vergeten. Ik probeer ze, maar dat is natuurlijk heel ouderwets, een klein beetje te verheffen. Zij proberen mijn les te volgen, maar hebben het uiterst moeilijk om de aandacht ergens langer dan een minuut bij te houden en hoewel ik ervaar dat ze best willen opletten, merk ik dat het hun niet lukt.

Ik ben best een goed opgeleide docent (twee maal universiteit – dat zie je normaal niet op het MBO), maar ik kijk wel uit om dat te zeggen, want dan schrikken ze helemaal en zijn ze er volkomen van overtuigd dat ze er niets van zullen snappen. De school is al uitdagend genoeg. Moeilijk genoeg. Zwaardere lesstof zal niet helpen. Ze willen helemaal niet excelleren (en vinden dus geen gewillig oor bij Jet), maar overleven.

Ik ben ervan overtuigd dat Jet goede bedoelingen heeft. Ik geloof zeker dat ze ook MBO-scholen bezoekt. Maar ze zou haar gewillig oor wat verder moeten openzetten, zodat ze meer hoort dan ze wil horen.


Zie ook: http:// http://www.rijkso...bewindspersonen/jet-bussemaker

Schrijver: Jan R. Lønsing, 27 november 2014


Geplaatst in de categorie: school

4.7 met 7 stemmen 384Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)