Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bestaat niet

“Mama, Koen heeft gezegd dat Sinterklaas niet bestaat. Is dat waar?”

Mijn moeder stond de was op te hangen aan de waslijn in onze tuin in Dieren. Het was een fijne, zonnige dag en het was volgens mij voorjaar of bijna zomer. Mijn moeder droeg een lange fleurige jurk en er hipte een merel in het perfecte gras dat die zaterdag messcherp was geknipt door mijn vader. Het was zo’n dag dat we op school zongen: Wie moet er nou nog een jààààààs aan.

Ik weet nog dat mijn moeder op dat moment vertelde dat Sinterklaas inderdaad niet bestond. Mijn emotie daarna herinner ik mij niet meer. Als ik er diep over nadenk geloof ik dat ik boos was omdat ik Koen nou gelijk moest gaan geven en ik had hem net die middag bijkans verrot gescholden dat ie niet moest liegen en dat ik zeker wist dat Sinterklaas wél bestond. Wij waren van huis uit ook nog eens katholiek en met heiligen diende voorzichtig te worden omgesprongen. En Koen was zéker niet katholiek; ik had hem nog nooit in de kerk gezien.

Maar wat ging er door mijn móeder heen toen ik haar met Koens bewering confronteerde? Heeft ze getwijfeld of ze het zou zeggen? Heeft ze nog even gedacht: als ik het nu vertel dan zijn de sinterklaasjaren in ons gezin voorgoed voorbij? (Mijn zus is vijfenhalf jaar ouder). Heeft ze aan haar eigen sinterklaasjeugd gedacht? Of vond ze het eigenlijk al lang welletjes, dat hele circus in december met pakjes die in de linnenkast verstopt werden wat allerlei stress met zich meebracht?

Toen ik mijn eigen dochter noodgedwongen moest vertellen (Papa, en nu eerlijk…) dat Sinterklaas niet bestond, lag ze een kort moment stil in haar bed en barstte toen in lachen uit tot de tranen over haar wangen stroomden.
Maar al die cadeautjes dan?
Papa en mama.
(gier, hahahaha) Maar de tekeningen die ik heb gemaakt?
Voor papa en mama.
(proest, hihihihihi) Maar er waren toen een keer wel happen uit de wortel.
Papa en mama.
(proest, hihihaha, gier, woehaaaa) Jullie hebben me al die jaren gewoon voor de gek gehouden?

Ja zo kun je dat wel zeggen ja. Maar dat doen alle ouders met alle kinderen. Het is de grootste foppartij van ons land. En nu mag je meedoen met de grote mensen want je broertje laten we nog lekker een paar jaar geloven.

Pap, krijg ik nou ook geen cadeautjes meer?
Jawel hoor. Als je maar lief bent. Want Sinterklaas ziet alles…

Schrijver: Marcel Harmsen, 5 december 2014


Geplaatst in de categorie: sinterklaas

4.0 met 6 stemmen 706Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)