Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Great balls of fire

Herinneringen onder het stof van schoenendozen...hoe we als kinderen uren zoet waren met brandende kaarsen achter een gordijn op zolder. En wie heeft nou niet de tijd in rook zien opgaan? Strak kijkt de lucht op ons neer...ik en mijn zusje. We zochten ons rotjes naar Great balls of fire, maar dat was vroeger. Vroeger wist men nog hoe vuurwerk als een lopend vuurtje door de straat tekeer kon gaan, daar liepen wij alle deuren plat.

Neem een slaappilletje, ga schuilen of U ziet maar. Wát er ook aan het licht komt...dit is niet leuk meer. Het was een nacht, lieve kippige liplezer, die er altijd al zo lekker in heeft gehakt en het zou verboden moeten worden...die jeugd van tegenwoordig. En ik citeer: "Heb jaren geleden zelf enorm van het afsteken ervan genoten. In mijn huidige levensfase zeg ik: compleet verbieden. Valide argumenten genoeg om tegen het afsteken van vuurwerk te zijn. Overigens zijn tradities ervoor doorbroken te worden."

Wie zit er nou te springen om een avondklok? Onder begeleiding de hort op? Want met het delegeren van de kluif die de overheid aan ons heeft, is ook dit dorp ergens onderweg dat bruisende kwijtgeraakt. Zijn er al aardig wat winkels hals over de kop gegaan, flauw van stadse plannen. En een burgemeester die het hart verpand, aan de wereld gepresenteerd als Zijn Hilversum. Dichtgetimmerd met bordjes, vergeven van de camera's en de sfeer die eruit geknipt is, doodgeslagen van zaterdag op zondag, maar nooit op feestdagen.

Gereserveerd voor een handvol uitverkorenen, staakt men het vuren en mag het klootjesvolk op zijn gronden kussen dat we bij die one man show erbij mogen zijn, tot in de lichtpuntjes verzorgd. U bent slecht ter been of ook maar alleen? U woont niet bepaald om de hoek? Wat zullen we nou dan gaan beleven? Dan mag ONS Hilversum er naar uit zien dat hij nog gelijk gaat krijgen ook...maar het heeft zijn beste tijd nog lang niet gehad, daar stáán wij namelijk op.

Levensgevaarlijk hoor, dat vuurwerk. Een aanslag op de zenuwen, van gillende keukenmeiden die fluiten naar ons geld en wat een held, doet nou een gooi naar het moederschap? Hoe oneerlijk,al dat lawaai tegenover dieren. Wel, verbied dan ook meteen de auto maar. Iemand om een vuurtje vragen. U wilt geen vliegangst meer? Mensch, vererger niet zo...nog even en U wordt zelf buiten spel gezet.

Schrijver: Monique Methorst, 10 december 2014


Geplaatst in de categorie: feest

3.8 met 9 stemmen 230Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J. de Groot
Datum:
12 december 2014
Toevoeging.

Ik hoor hem al aankomen,
een wit of een bruin ei?
Piep, piep: geweldig hoor weer iets om je druk over te maken.
Naam:
J.de Groot
Datum:
11 december 2014
Vergis je niet Jacob met de -jeugd- ,
het zijn vooral de wat oudere -mannen- (en enkele vrouwen) al dan niet met hun kinderen,
die dan juist voor even: "kinds" zijn.
Ga kijken wat er in de rij staat bij winkels die vuurwerk verkopen.

En ach, het gaat net zoals met de zwarte piet,
ik wil hem wel, en een ander wil hem niet.

Nou het volgende probleem nu maar weer dan,
roept U maar!

Ik hoor al wat aan komen piepen....
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
10 december 2014
Wegens mijn verblijf in den vreemde heb ik niet echt een mening over vuurwerk. Maar deze passage schetst wel mooi de mentaliteit van mensen die hun jeugd vergeten zijn: en het zou verboden moeten worden...die jeugd van tegenwoordig.
En ik citeer: "Heb jaren geleden zelf enorm van het afsteken ervan genoten. In mijn huidige levensfase zeg ik: compleet verbieden."

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)