Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kerstpuzzel.

Hij klinkt voor een jongen van de vlakte zoals ik, al was dat meer een glazen stad, nogal bekakt. Zijn carrière doet zich voor als die van een durfal. Intelligent is-ie. Vrienden? Hij is bevriend in zéér verschillende kringen. Die hem niet altijd even zeer zijn toegedaan. Zelfs nog met zo'n roomse corpsbal uit een familie die uit de boter de zeep inklom. Sinds zijn eigen corpstijd. Maar zijn chique vriend kon de waan der tijden niet weerstaan, hij ging bij de PPR. Om erbij te zijn? Kan het erger voor een heer van stand?

Toch blijkbaar te pruimen door onze zeer op cultuur gestelde heer. Hij trouwde zelfs met een vertolkster! Vaak aanwezig maar meestal buiten beeld.
Onlangs kwam een stil gehouden facet boven. Een blad genaamd naar een natte wind vroeg hem of hij ander bloed had. Dat gerucht ging al jaren. 'Anders dan wat' had ik als tegenvraag verwacht. Maar hij zei gedwee 'ja, voor één achtste'. Gevraagd waarom hij dat nooit had verteld antwoordde onze raadselachtige figuur dat hem er nooit naar was gevraagd. Dat klinkt vrij logisch, welke kukel beantwoordt vragen die nooit zijn gesteld?

Toch lopen de gemoederen hoog op. Onder veelal plusminus gelijkbloedigen naar veronderstelling want daar lijkt dat blad voor bestemd. Niet alleen omdat hij zo laat uit de kast kwam. Ook om de berekening. Zijn grootmoeder zou namelijk voor de helft anders doorstroomd zijn geworden geweest. Dan zou hij dus verkeerd gerekend hebben. Aftakeling? Inderdaad is hij geen twintig meer, en ook geen zestig. Zou hij soms levenslang verkeerd hebben gerekend?. Of zijn voorgerekend! Terwijl hij nu nog steeds maar 'n half uurtje had vrijgemaakt voor dat interview! Dan vraag ik je toch! Ernstige duidingsvragen rijzen op. Voor de lezers van dat natte blad.

Kijk was hij zoals zijn oma nou voor de helft vreemd doorstroomd dan was het nog enigszins te begrijpen! Hoewel halfbloeden niet meer hardop worden uitgesproken, maakt dat toch invoelbaar kwetsbaar. Maar 1/8.....

Zijn grootvader werd nog genoemd door Anne Frank in haar dagboek. Hoewel hij in den vreemde verbleef. Kun je nagaan! Zijn vader zat nog in hetzelfde kamp als een beroemde premier van een gans andere politieke richting. Ja dat waren nog eens andere tijden!

Vreemd blijft dat hij Joop's regime dusdanig gevaarlijk achtte dat het land gered moest worden. Terwijl Den Uyl toch echt wel meeviel. Waar die zich extreem voordeed was dat voor de bühne. Voor thuis vrouw en kinderen niet te stuiten zo ondoordacht radicaal. De staatsraison werd thuis niet eerlijk gedeeld! Joop wilde evenwel getrouwd vader blijven. Dat zie je vaak met lieden die zich uit milieus van kleine middenstanders verheffen. Ze moeten schipperen in een andere stand. Daar had onze puzzelman toch van moeten weten. Hij was nota bene zelf nog redelijk vers van de melkboer.

Wie is deze man?
De leukste oplossing, mits ook juist, krijgt de eerste prijs.
27 december, derde Kerstdag, komt de enig ware oplossing. U krijgt alle tijd.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 20 december 2014


Geplaatst in de categorie: familie

4.1 met 8 stemmen 522Er zijn 12 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
5 januari 2015
Ik heb een heel nare mededeling over Jos Zuijderwijk,
net van zijn zoon een bericht gekregen.
Jos Zuijderwijk is helaas in de kerstnacht in zijn slaap overleden.
Ik hou dit even kort nu. Joke.
Naam:
J.de Groot
Datum:
4 januari 2015
" Aftakeling? Inderdaad is hij geen twintig meer, en ook geen zestig "
schrijft Jos hier.

Kan dus twee kanten op, of er tussenin of nog ouder.

Maar Jos was er niet op 27-12-2014 met de dagcolumn niks voor Jos, ik weet het nu even niet.
Naam:
Nico Noorman
Datum:
3 januari 2015
We horen maar niets van Jos....dus nog maar één.

Zijn vader zat met Drees in ‘t beukenwoud
En mocht je Felix Rottenberg geloven
Dan kwam Joop vaak in puzzelman naar boven
Al vindt hij zelf die uitspraak wel wat boud

Nou al met al moet het nu duid’lijk zijn
Nog één keer dan: het is Frits Bolkestein
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
3 januari 2015
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Het maandblad Moesson duidt op Indische afkomst.

Ook toneelstuk van Eric Schneider
Zoon Beau Schneider

Henk Waltmans en Pieter Bogaers beiden PPR

Glazen Stad - Willy van Hemert
Iets met Almere

Wellicht een rebus waarbij alle eerste letters van alle genoemde en nog niet genoemde namen de naam geven van iets of iemand.

Deadline was 27 december 2015 toch?
Misschien red ik het dan nog.
Naam:
J.de Groot
Datum:
24 december 2014
Volgens het westelijk frontwezen, zou het
Peter Rehwinkel kunnen zijn....
Naam:
Nico Noorman
Datum:
22 december 2014
Nog maar éen dan.


Die roomse corpsbal van de Unilever
Was dat niet Jurgens van de PPR
Een ‘natte wind’ als blad blaast mijlenver
Zo’n moesson is een ware regengever

Dat ‘ander bloed’, wellicht zijn stille kracht
Kleeft aan hem als een gordel van smaragd
Naam:
Nico Noorman
Datum:
22 december 2014
Ik doe het maar in mijn geliefde snelsonnetvorm.

Zijn Opa ging in ballingschap regeren
Zíjn vader vond zijn eigen melk het best
Zijn vrouw speelde in “Medisch Centrum West”
En Anne Frank hoorde opa oreren

Dus wie kan deze puzzelman toch zijn
Maar één blijft over: Fritsje Bolkestein
Naam:
Jos Zuijderwijk
Datum:
21 december 2014
Maar ook u Gabriëla bent er niet. Zeker niet!
Naam:
Jos Zuijderwijk
Datum:
21 december 2014
Dank voor de leuke reacties reeds. Waarbij ik eerlijk zeg, Gabriëla ik bewonder u en hang aan uw lippen.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
21 december 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Peter Lankhorst, Tweede Kamerlid voor de PPR en GroenLinks, kwam als één van de eerste Kamerleden openlijk uit voor zijn homoseksualiteit. Maar ik kan niks vinden over een vertolkende eega.

Erik Jurgens, Tweede Kamerlid voor PPR en PvdA, komt uit een familie van margarinefabrikanten, dus hier zit de boter.

Bas de Gaay Fortman, gezicht van de PPR in de jaren zeventig en getrouwd met Ina van Bentum, lerares Nederlands (vertolkster?), had een grootvader die ook in de politiek zat, maar ik kan de connectie met Anne Frank (nog) niet vinden.

Wat ik wel vond, was het verhaal over Otto Frank, dat me dusdanig deprimeerde dat ik de zoektocht even gestaakt heb. Teveel informatie en desillusies is niet altijd goed voor een mens.

Wanneer is de deadline?
Tweede kerstdag?
Heb ik nog even?
Ben ik al warm?
IJskoud nog?

P.S.
Bij een heer van stand dacht ik in eerste instantie aan Olivier B. Bommel, maar die is bij mijn weten nooit lid van de PPR geweest. Maar ik kan me vergissen.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
20 december 2014
Andre van der Louw kwam zeker van de melkboer, sprak bij tijd en wijle wel kakkineus, maar was achter de bestuurlijke schermen een redelijke gewone, sympathieke bestuurder, waar medewerkers zich wel prettig bij voelden.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 december 2014
De grootste bestrijder van Joop den Uyl was Hans Wiegel, die hem voor Sinterklaas uitmaakte. Maar Anne Frank heeft nooit over zijn opa geschreven. Dat is misschien prins Bernhard geweest, dus is koning Willem ook een optie, omdat hij trouwde met een Spaanse vertolkster. Maar Willem is een volbloedje. Wiegel ging nooit bij de PPR, dus die valt ook af.
Verder denk ik aan de in Gouda geboren Jort Kelder, die een relatie met Georgina Verbaan heeft gehad. Het genoemde blad moet dan Quote zijn.
Anne Frank dook onder in het Achterhuis, maar velen zaten ook verstopt in de kelder. Jort is dik bevriend met Mark Rutte, die als nazaat van Hans Wiegel figureert. Jort treedt graag zelf op de voorgrond en zijn vrouwen vertolken actrice-rollen. Ondanks dat hij hoog van de adellijke toren blaast, is hij in feite van doorsnee-komaf en verloochent hij zijn afkomst niet, hoe deze pedante en quasi-adellijk-onderlegde kwast ook doet. Over 'later uit de kast komen' aangaande hem, valt ook heel wat te zeggen, gezien zijn overdreven passie voor kledij en aanverwante artikelen. Bretels-binkie kan nog wel eens bij Arie Boomsma zijn ware aard gaan verklappen.
De PPR (voorloper GroenLinks) link ik dan maar even met zijn eenwording met Georgina Verbaan.

Ik zal het wel weer te ver zoeken, maar ik heb tenminste een schot voor de boeg gegeven. Mocht is onverwachts de winnaar zijn, dan weiger ik bij voorbaat een diner met Jort in Hotel des Indes.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)