Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een beetje vrede

Ik ben geen aanhanger van IS. Verre van dat. Maar de oorlogvoering is wel scheef. Zij sturen dreiging: wij F16’s. Zij sturen videobeelden van een Amerikaan die de keel wordt afgesneden en wij bombarderen vanuit een luie stoel. Zij duiken de loopgraven in en wij maken ons druk om zaken die er echt toe doen: de kleur van Zwarte Piet, het einde van de loopbaan van de namaak-manager van Albert Heijn. Zij vermoorden onschuldige journalisten en wij vermoorden onschuldige omstanders van IS wapentuig. Zij verplaatsen van de weeromstuit hun wapens naar woonwijken en wij kijken naar Youp van ’t Hek die ons voor teef uitmaakt, althans de vrouwen onder ons, en vertelt: LEEF!

Ik ben geen aanhanger van IS, verre van dat, maar we zouden wel iets creatiever moeten zijn. Misschien is bombarderen onvermijdbaar. Misschien moeten we voorkomen dat IS Irak verovert en in Syrië wint, maar moeten we niet ook de schadevergoeding betalen aan families van onschuldige omstanders van het geweld dat wij daar brengen? Al was het maar om voor de mensen daar duidelijk te maken dat er verschil is tussen dood door vliegtuigen van de rijke NAVO-landen en dood door kogels van IS militairen. Natuurlijk – onze piloten verkrachten niet en moorden geen dorpen uit. Maar toch. Maar toch. Tussen daad en dood zit niet een heel groot verschil.

Ik ben geen aanhanger van IS. Ik ben geen aanhanger van welke sekte dan ook – godsdienstfanatisme is altijd een groot gevaar en een grote vijand van al wat goed is. Ongeacht welke godsdienst. Vijanddenken is dat ook. We moeten daarom, als we dan toch christenen zijn, soms denken aan de wang van Jezus. We moeten daarom, als we dan toch een christelijke cultuur hebben, mensen die terugkeren uit het land van IS behandelen als verloren zonen en dochters, en niet als misdadigers. We moeten ze een kans geven hun verhaal te vertellen en ze niet eerst veroordelen en in het gevang smijten en vervolgens eisen dat ze zich gaan gedragen naar onze waarden en normen.

Ik ben geen aanhanger van IS, maar een aanhanger van verdraagzaamheid. Een aanhanger van gematigdheid. Een aanhanger van liefde. Ik hoop dat we daar in 2015 meer van zullen zien. Ik hoop op een land zonder ministers als Opstelten en Teeven. Ik hoop op een land zonder IS-aanhangers en een land waarin vergeving bestaat.

Gelukkig nieuwjaar.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 1 januari 2015


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.5 met 4 stemmen 195Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
2 januari 2015
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Vergeving is een mooie christelijke gedachte, maar wel eentje die in sommige gevallen lastig toe te passen is, bij zaken als holocaust, Twin Towers, en inderdaad IS.
Gandhi en Jesus/Yeshua waren zo verlicht dat zij dit voor elkaar zouden krijgen, maar of je dat ook mag verwachten van alle familie en nabestaanden van genoemde rampen op wereldniveau, dat is wellicht teveel gevraagd voor de meeste mensen.
Desalniettemin: oog om oog maakt de hele wereld blind, aldus Gandhi, en daar had hij natuurlijk gelijk in. Vader vergeef hen want ze weten niet wat ze doen, zei Jesus aan het kruis. Zouden de journalisten dat vlak voor hun onthoofding afgelopen jaar ook gedacht hebben.. dan waren ze net zo verlicht als Yeshua zelf.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)