Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sytze

Je komt wat mensen tegen, als je alleen door Zuid Amerika reist. Maar Sytze is mijn man. Veel mensen waarschuwden me vooraf: mijd de plekken waar veel Israeli's zijn, vaak groepen jonge mannen die hun diensttijd er op hebben zitten en eens lekker los willen. Er zitten, liggen en vooral hangen veel Israeli's in mijn hostel, maar dat deert Sytze niet. Sytze is mijn onderbuurman in de slaapzaal van het hostel. Het toeval wil dat ik net mijn reis met een zeilschip tot Ushuaia beeindigd heb; hij monstert aan bij schip waar ik afmonster. Hij gaat mee naar Antartica. Hij was ondanks zijn leeftijd nooit eerder in een hostel.

Ge-wel-dig vindt hij het. 'Al die mensen, je hebt zo met iedereen contact. Gewoon aan tafel gaan zitten en het komt vanzelf.' Dat er overal mensen zitten, in gangen verliefde stelletjes liggen, er muziek gemaakt wordt, het licht aan en uit gaat of de raam telkens dichtgemaakt wordt als hij hem opent maakt hem niks uit. Gedurende de dag heeft hij Lago Esmeraldo bezocht. Niet met de bus, zoals de meesten, maar met de fiets en lopend. Hij was meer dan 13 uur onderweg,. 'ik ga zeker een keer terug daar. Te gek daar. Dan neem ik een tentje mee.' Of dat niet te koud is? Er waait hier namelijk een constante bries, afkomstig van de besneeuwde Andestoppen. Ook in het dal wil het 's nachts nog wel eens sneeuwen. 'Welnee,' reageert hij verbaasd. 'Dan maak je een vuurtje. Dat deden er meer.' Thuis is hij in de blessuretijd van het leven als tandarts actief. Liever nog gaat het wad op met zijn Vollenhover Bol, of hij zwerft van lagune naar lagune in Schotland, met zijn kleinere Newcomb bootje.

Als ik later op de avond langs de keuken van het hostel loop zie ik Sytze van achteren staan. Licht voorover gebogen om iet te pakken, is hij in gesprek met een donkerharig meisje. Met zijn lange wollen onderbroek, met het kruis tussen de knieen, flanellen, geruite hemd en de enigszins afstaande oren ziet hij er uit als een Harlinger visserman op een koekblik. Grote kans dat hij een baaijen borstrok onder het hemd draagt. Hij draagt geen klompen aan, maar daar klost hij ongetwijfeld thuis op rond. Van mij mag hij, samen met de Waddenzee, op de lijst voor het Unesco Werelderfgoed, deze Fries.

Schrijver: de Thuistoerist, 29 december 2014


Geplaatst in de categorie: reizen

3.0 met 2 stemmen 157Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jan Frank
Datum:
4 januari 2015
Zo heb je het over Friezen, zo heb je het over dooien!
Hou vol thuistoerist!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)