Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oranje ondergoed bij defilé

Ziezo, de eerste dagen van het nieuwe jaar zitten er alweer op. Het terugkijken en vooruitkijken, dé hobby van de afgelopen week, neemt alweer af. Gelukkig, want wat heb je eigenlijk aan dat gedoe? Wat er in het afgelopen jaar gebeurd is, dat weten we wel en wat er nog gaat gebeuren, dat zien we wel.

Toch werkt het wel een beetje verslavend, dat kijkje in het komende jaar. Ergens staat dat onze koning voor zijn verjaardag het belegen defilé weer van stal haalt. Waarom die onderdanige vertoning na 35 jaar weer terugkeert weet waarschijnlijk alleen de koning. Maar hé, het is echt iets om naar uit te kijken. Want sinds de zielige optocht jaren geleden afgeschaft werd, is er heel wat veranderd in onze maatschappij.

Dat defilé kan wel eens een hele bonte stoet worden; een mix van heel veel allochtonen, want daarvan hebben we er beduidend meer dan in 1980. En denk eens aan het aantal zelfverzekerde lolbroeken. Die had je toen helemaal nog niet en tegenwoordig heeft de oranjegekte bizarre vormen aangenomen. Duizenden zogenaamde koningshuisgezinden hijsen zich helemaal in het oranje compleet met een wanstaltig hoofddeksel, een pruik of beschilderd gezicht. En vanaf dit jaar kun je er mee op televisie komen, nog wel met de koninklijke familie erbij. Dat is pas lachen geblazen.

Toen, in 1980 dus, liepen kleuterklasjes, verenigingen van huisvrouwen en soortgelijke organisaties keurig en decent gekleed met opgeheven blik langs de koninklijke familie die neerbuigend op hen neer keek. Kom daar nu maar eens om, nadat we het warmste jaar ooit achter de rug hebben en de voorspelling dat het de komende jaren nog warmer wordt.

Het zou wel eens kunnen dat dit jaar al het eerste oranje ondergoed te zien zal zijn. Ja, dat defilé is toch wel iets om naar uit te kijken!

Schrijver: Rob Chevallier, 5 januari 2015


Geplaatst in de categorie: koningshuis

5.0 met 3 stemmen 170Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 januari 2015
Willem wil die oude kneuterigheid terug van uit zichzelf doelloze kuddedieren, die met plastic vlaggetjes en bossen chrysanten ja en amen knikken. Die hun eigen verjaardagen waarschijnlijk in armoede moeten vieren en dit als verheven substituut gebruiken.
Met koningin Juliana had het ondanks de vervelende oubolligheid toch nog iets van cachet. Willem overschat zichzelf dramatisch met deze populariteitstruc uit de oude Oranje-doos.
Ik denk dat Koefnoen en Lucky TV er rijkelijk op zullen teren, wat op zich weer een hilarisch voordeel is. De gayguys zullen niet nalaten toch nog een beetje met Willem te flirten en de rest van de stoet komt enkel voor een glimp van Maxima en de prinsesjes.
Willem heeft niet het charisma van een koning en dat kan wel eens de reden zijn, dat hij op het defilé van zijn oma terug grijpt. Appelleren op het collectieve geheugen van de Oranje-fans. Toen geluk nog heel gewoon was.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)