Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Cartoon

Ik herinner me een cartoon van schoonmakers die gebogen over straat liepen. Van links naar rechts. Over hun ruggen liepen, iets rechter op en stukken sneller, het onderhoudspersoneel. Op hun ruggen de chefs, daarop de directeuren en daar weer op de CEO’s. En helemaal bovenop liep een klein ploegje aandeelhouders.

Hoe snel liep iedereen? Het schoonmaakpersoneel kon door alle emmers en bezems niet zo snel, maar werd stevig op de huid gezeten, waardoor ze wel acht kilometer per uur voortspoedden. Het onderhoudspersoneel was misschien niet erg gemotiveerd, maar kreeg snel op hun donder van het middenkader als ze draalden, dat ze zelfs tien kilometer per uur haalden. Het middenkader zweette peentjes voor hun chefs en kwam zelfs op een moeilijk vol te houden snelheid van twaalf kilometer per uur. De chefs hadden het al iets eenvoudiger. Zij moesten immers ook van hun rijkdom genieten, maar hielden toch een tempo van negen kilometer per uur vol. De directeuren liepen met al hun verantwoordelijkheid zes kilometer per uur en de CEO’s borrelden op een gezapig tempo van drie kilometer per uur – een snelheid die alleen nog onderboden werd door de aandeelhouders die met twee kilometer per uur voort slenterden.

Maar omdat ze op elkaars rug liepen, ging het schoonmaakpersoneel acht, het onderhoudspersoneel achttien en het middenkader al dertig kilometer per uur. De chefs maakten maar liefst 39 kilometer per uur en de directeuren kwamen 45 kilometer per uur vooruit. De CEO’s waren met 48 kilometer per uur bijna net zo snel als de slenterende aandeelhouders die met hun slenterpasje vijftig kilometer per uur haalden.

Maar dat was niet het hele verhaal. Schoonmaakpersoneel en onderhoudspersoneel konden het gewicht soms niet houden en vielen. Het middenkader struikelde over de snelheid en ook chefs hadden het soms te zwaar, vielen, en werden onder de voet gelopen. Directeuren hielpen elkaar nog wel eens, terwijl CEO’s en aandeelhouders er voor waakten dat een van de hunnen zou afdalen naar lagere niveaus.

Overigens, de aandeelhouders hadden het ook niet zo moeilijk. Ze moesten genieten van de zon.

De cartoon was getekend met zwarte inkt.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 23 juli 2015


Geplaatst in de categorie: economie

3.0 met 1 stemmen 137Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)