Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Filter

Ik weet steeds beter dat ik dingen niet weet.
Dat besef begon jaren geleden al toen ik op tv telkens maar hoorde: “De bekende soap-ster die en die…”, en dat ik dacht: De bekende soap-ster? Ik heb die hele naam nog nooit gehoord.
En daar achteraan dacht ik: ik mis dingen, wat erg. Nu denk ik daar anders over. Ik heb een filter en het is fantastisch dat dat filter voor ‘dingen die er in mijn leven helemaal niet toe doen’ op een hoge stand staat. Ik ken bijna geen enkele soap-ster. Sterker nog: vraag mij er één te noemen en ik kan het niet. Heerlijk. Ze doen er ook niet toe in mijn leven. Ik kijk geen enkele soap en de mensen achter de sterren interesseren mij niet.

Is dat erg? Ik weet het niet. Met schaatsen is het van hetzelfde laken een pak. Ooit keek ik met plezier naar schaatswedstrijden met bijvoorbeeld Antonio Gomez Fernandez (weet je nog, haha!), toen de schaatssport zichzelf nog kon relativeren. De tijd van Rintje Ritsma was ook mooi. Ik heb zelfs ooit nog, samen op gitaar, Wonderful Tonight met die man gezongen in een uitverkochte Friese theaterzaal!

Maar nu? Ik ken de namen Kramer en Wüst, ze winnen van alles en slaan naar believen soms gewoon een wedstrijd over en vallen op door hun gebrek aan humor en relativering. Ook voor schaatsen heb ik mijn filter aangezet. Ik wil het niet meer binnenkrijgen. Schaatsen is big business geworden en met name een Hollandse big business. En al ben ik zelf een Hollander, ik ben zelden trots als ik een andere Hollander op een serieuze manier met zijn of haar vak bezig zie.

Wat een miezerig benepen volkje zijn we toch. We zijn zelfs te miezerig voor terroristen om er een aanslag op te plegen. Zoveel eer verdienen we blijkbaar niet. Kun je zoiets wel zeggen? Ik weet het niet. Opiniemakers, journalisten, recensenten. Altijd lopen ze achter de feiten aan en reageren ze op dingen die al gebeurd zijn. En wat een bagger aan meningen en verklaringen wordt er weer uitgestort over de goegemeente. Niemand heeft het meer over duiding, richting, verwachting, voorspelling. U weet wel zoals GBJ Hiltermann met zijn toestand in de wereld. Zou Maarten van Rossum die schone taak niet op zich willen nemen? Ik weet het niet.
Sinds ik weet dat ik een filter heb, zet ik hem steeds vaker op standje hoog. Zo heb ik hem aangezet voor goed-in-het-gehoor-liggende-popmuziek, berichten uit het Midden-Oosten, sneeuwverwachting in de Alpen, de coalitiestrijd in Den Haag, volwassen mannen in het bezit van kinderporno, de retoriek uit Moskou en de stand van zaken in het leven van Bram Moszkowicz.
Mensen zeggen wel eens: Je weet niet wat je mist. Bedankt. Dat wil ik graag zo houden.

Schrijver: Marcel Harmsen, 23 januari 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 9 stemmen 718Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
23 januari 2015
Email:
moi636yahoo.com
Hahaha hij is leuk! En vooral die twee laatste, ja goed neergezet.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
23 januari 2015
Ik snap je helemaal, Marcel. We krijgen veel te veel informatie op ons afgevuurd. Heel gezond om dan de filter aan te zetten. Ik kijk soms dagen achterheen of zelfs wekenlang bewust geen journaal. Omdat ik het anders echt niet trek op deze informatiegeile aardkloot.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)