Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Studiekeuze

Kies je wat je leuk vindt of wat je kans op een baan het grootst maakt? Het is de eeuwige vraag die opdoemt, als het einde van de middelbare school in zicht komt. Ik bezocht samen met mijn dochter de open dag van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het riep tegenstrijdige gevoelens op. Van de drie presentaties we zagen, sprak die over Communicatiewetenschap me het meest aan. Mijn vak. Ik heb het ooit eens gestudeerd, en ik zou er bijna weer opnieuw aan beginnen. Maar ík hoef niet meer te kiezen.

Communicatie. Hoe werkt dat, tussen twee mensen, in organisaties, in de samenleving? We worden in de collegebankjes meegenomen naar alle hoeken en nisjes van het vakgebied. Wat is effectieve reclame, wat voor effect hebben uitspraken van onze premier op de houding van kiezers? Welke theorieën bestaan er over communicatie? Ik krijg niet de indruk dat er radicaal nieuwe inzichten in het vakgebied zijn bijgekomen. Maar als dit je interesseert en als je een kritische, onderzoekende geest bent, dan zit je hier goed, leren we.

Het venijn zit in de staart. Wat kun je nou met deze studie? Weer zo’n vraag. Dit is ook het moment om de ouders gerust te stellen. Je kunt op uiteenlopende plekken terechtkomen. Dat bewijzen de alumni. Amsterdam alleen al heeft 7000 vacatures in de communicatie branche, weet de docent ons te vertellen.

Nu komt mijn kritische geest in opspraak. De markt voor communicatieprofessionals zit al jaren op slot. Mensen met een vaste baan blijven zitten waar ze zitten. Bureaus en zelfstandigen hebben minder werk en de tarieven zijn flink gezakt. Ik werk sinds 2008 voor een van de grootste gemeenten van het land en ik ben een van de laatsten die nieuw binnenkwam. Bovendien moeten mensen in mijn organisatie steeds meer communicatietaken zelf doen. De behoefte aan meer communicatiedeskundigen wordt daar niet groter van. Ik ben erg nieuwsgierig naar de bron van dit optimistische verhaal. En ik ben ook nieuwsgierig naar het kritisch vermogen in deze zaal. Wie stelt hier een verdiepingsvraag? ‘Jij niet pap, je houdt je mond', sist mijn dochter me toe. Het blijft stil in de zaal.

‘Vind je het wel goed als ik het de docent persoonlijk vraag?’ vraag ik, als we de zaal na afloop verlaten. Het mag. De docent toont mij een bericht op communicatieonline.nl: ‘Uitstekende markt voor communicatieprofessionals’. Het aantal vacatures is in 2014 met 29% gestegen ten opzichte van 2013. De stijging is het sterkst in de regio Amsterdam. De cijfers zijn afkomstig van arbeidsbemiddelaar Yacht. Met 7000 vacatures in een jaar moeten er elke week minstens 134 nieuwe vacatures in en rond Amsterdam te vinden zijn. Ik zie ze niet. Klopt het wel? Ik vind het een geschikte vraag voor potentiële communicatiestudenten en voor de feitenchecker Next.checkt.

Voor mijn dochter geen Communicatiewetenschap. Die presentatie eindigde bij haar op de derde plaats. Het lag niet aan mij.

Schrijver: de Thuistoerist, 9 februari 2015


Geplaatst in de categorie: school

4.1 met 8 stemmen 356Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)