Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Arme Patricia

Bij de uitreiking van Oscars hield Patricia Arquette een gepassioneerde speech over de beloning die vrouwelijke actrices krijgen in de Amerikaanse filmindustrie. Vrouwen krijgen veel minder dan hun even hard werkende mannelijke collega’s. De dames op de voorste rijen klapten het vel van hun handen en staken duimen zo hoog dat het dak eraf moest, maar ik heb een andere vraag.

Hoe laag is dat loontje waar Patricia Arquette van moet leven? Kan ze er wel van rondkomen? En die dames op de voorste rij, onder andere Meryl Streep, kunnen die hun hypotheek nog wel betalen? Ik maak me ernstig zorgen.

Of zijn ze, net als hun mannelijke collega’s, gewoon miljonair?

Ik vrees het laatste en dan wil ik toch opmerken dat het natuurlijk vreemd is als mannen beter betaald krijgen dan vrouwen voor hetzelfde werk, maar zo gaat dat nu eenmaal. Loon is niet gerelateerd aan prestatie, maar gerelateerd aan macht en blijkbaar hebben mannelijke acteurs meer macht. Werknemers van V&D die lid zijn van de vakbond mogen van de rechter geen loonsverlaging en de andere werknemers wel, omdat een vakbond nu eenmaal machtiger is dan een individu. Zo gaat dat nu eenmaal.

Een actrice die een miljoen verdient is, naar normale maatstaven, overbetaald, maar daar hoor je Patricia niet over. Ze wil evenveel miljoenen als haar mannelijke collega’s, maar eigenlijk zou ze pas een kerel zijn als ze zou oproepen dat haar mannelijke collega’s evenveel miljoenen zouden krijgen als de vrouwelijke acteurs.

Maar ja, dan gaat de winst van de filmindustrie weer omhoog en wie wordt daar beter van?

Schrijver: n R. Lønsing, 26 februari 2015


Geplaatst in de categorie: geld

3.6 met 5 stemmen 171Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
26 februari 2015
Email:
moi636yahoo.com
Precies, het draait om macht. Jammer van vrouwen die feminisme verwarren met ontevredenheid.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 februari 2015
Pat is getrouwd geweest met de acteurs Nicolas Cage en Thomas Jane, die eerder met de dochter van Rutger Hauer getrouwd was. Wat denk je van de alimentatie, die ze van beide filmsterren opstrijkt?...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)