Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Floppy's

Ik heb m’n floppy’s weggegooid. Schijfjes met unieke informatie die altijd nog van pas konden komen zoals financiële overzichten, briljante teksten, schitterende eerste zinnen, prachtige plots en literaire schetsen die de basis zouden vormen van mijn onbezorgde oude dag. Een verzameling van jaren, mijn beste jaren, is in een grijze huisvuilzak terecht gekomen en aan de mannen van de gemeente meegegeven. Hoe fantastisch deze verzameling nou eigenlijk was weet ik niet meer precies want ik had geen apparaat meer die de floppy’s kon lezen. Mijn kinderen hadden trouwens geen idee wat het waren.
Ik weet dat je oude pc’s op de kop kunt tikken met een floppydrive en dat er ongetwijfeld bedrijfjes zijn die tegen woekertarieven al je verloren gewaande bits en bytes weer boven water kunnen toveren maar zeg nou zelf: Ook die oude videobanden daar ga je toch niet mee lopen klooien? Wat een werk, wat een geld om die oude tapes, banden en elpees digitaal te maken. We hebben allemaal wel eens een analoog apparaat gekocht (of minstens op het punt gestaan!) met een snoertje met USB dat uniek materiaal kon omzetten in digitale vorm. “O, kijk eens, die ouwe elpee van Frank Sinatra heb ik nu digitaal gemaakt…” Het is de moeite niet meer waard. We kopen alles nieuw. Het gepiep en het gekraak is met je superieure geluidsinstallaties niet te verdragen en bovendien; wanneer moet je er naar luisteren? En wat je opruimt in je huis, ruimt op je hoofd. M’n floppy’s zijn weg, het is goed zo. Dan maar geen onbezorgde ouwe dag.

In Irak zijn ze nu ook analoog materiaal in vuilniszakken aan het doen. Unieke Assyrische beelden worden ‘while we speak’ van hun sokkels getrokken en tot gruis geslagen. Oud spul waar je niks meer aan hebt, dat zijn beste tijd gehad heeft en dat al lang is ingehaald door de tijd. Wat zal dat opruimen. Want wat je opruimt in een museum, ruimt op in je hoofd. En die voormalige kunstschatten zijn natuurlijk allemaal al lang digitaal gemaakt. Het is goed om af en toe je ouwe troep op te ruimen. Het verlost je van onnodige ballast en maakt plek voor iets nieuws. Laten we massaal onze ouwe troep opruimen te beginnen bij floppy’s, elpees, kleren die je al meer dan een jaar niet hebt gedragen, flesjes, vaasjes en potjes in je huis, de keukenla met rommeltjes, de schuur, het handschoenenkastje van je auto en het Rijksmuseum. Daar hangt ook ouwe analoge meuk. Kom op mensen: Het is bijna Lente. We gaan beginnen met opruimen!

Schrijver: Marcel Harmsen, 27 februari 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 6 stemmen 124Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)