Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Tijd voor oorlog

Waarover praat men in een land waar het te goed gaat?

Je hoort steeds vaker zeggen dat het weer tijd is voor oorlog zodat we weer leren wat echt belangrijk is. We maken ons druk om miezerige zaken die in wezen te sneu zijn om over te berichten.
Wat voor berichten zijn dat dan?

In Purmerend worden mensen aangevallen door een oehoe. In het Engels klinkt dat leuk: We are under attack.
Oh my God (zou een buitenstaander kunnen uitroepen). By whom? IS?
No, a bird.
Ik kan me nog herinneren dat er bij CNN aan het begin van deze eeuw groot in beeld stond: America under attack. Kijk dat ging ergens over. En wie zegt dat de uil niet probeert om ons op zijn manier een knuffel te geven? Wat weten we in vredesnaam van het dierenrijk en hoe ze daar communiceren? Terwijl de bevolking in Oost-Oekraïne lijdt onder de aanvallen tussen Oost en West worden wij in Nederland aangevallen door een oehoe. Oehoe. Rek het een beetje uit en het klinkt inderdaad om te janken.

Een andere kwestie is die van de aardbevingen in Groningen. Natuurlijk is het erg als je huis onverkoopbaar wordt door scheuren maar decennialang hebben we met z’n allen, ook de Groningers, geprofiteerd van de enorme aardgasopbrengsten en hebben we de nationale belastingen kunnen drukken. Je hoeft geen geoloog te zijn om te kunnen bedenken dat als je heel veel uit de grond haalt wat daar al eeuwen zit, er dan een gat ontstaat dat zichzelf automatisch weer opvult. Kinderen in een zandbak weten daar alles van. De Groningers wisten dat niet? Flauwekul. Het klinkt een beetje als de mevrouw die als enige geen lot heeft in de postcodeloterij terwijl bij haar de straatprijs valt. Je moet je zaakjes voor elkaar hebben in deze maatschappij. Achterafgelul wordt niet meer gepikt.

Nu gaan de parkeertarieven landelijk omhoog terwijl er steeds meer parkeergarages leegstaan. En er steeds minder bezoekers komen om de middenstand uit het economisch slop te trekken. Nou en? Laat die gemeentes lekker profiteren. Over een paar jaar klapt de hele boel in elkaar en kunnen we de krant weer vullen met koppen als: Dat is toen helemaal misgegaan. Het is krantvulling voor straks. Nu is het toch ook genieten met die Grunningers?

Uilslachtoffers, Groningers, automobilisten; hou op met zeiken. Zorg er gewoon voor dat je je bij de winnaars aansluit. Winnaars zijn mensen die niet zeuren en grote zakken hebben. Ze hebben vrienden op belangrijke plekken en laveren tussen de wetten door en hebben geen ander doel dan te profiteren van de verliezers. Aan welke kant wil jij staan en wat heb jij er voor over?
Het oorlogsdenken is al lang begonnen.

Schrijver: Marcel Harmsen, 6 maart 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.6 met 5 stemmen 178Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
6 maart 2015
Krachtig gesproken. Mooi gebruld, leeuw. Velen scanderen 'Oehoe!' om aan te geven 'ik ben er, is daar iemand?!' Prachtig hoe je de zogenaamde aanvallen typeert als een knuffelactie. Geniaal hilarisch.
En je hebt gelijk, daar in Purmerend zijn ze niets gewend, wat ze zelf ook zeggen. Watjes. Angsthazen. Aandachttrekkers. Laat ze die vriendelijke oehoe kogelbiefstuk geven, in plaats van zo het slachtoffer te spelen.

Je aanval op de Groningers deel ik niet. Mijn provinciegenoten worden echt geflest en genaaid door de NAM en Kamp. Dat is bedonderd worden door de macht van de sterkste. Misschien bedoel je het satirisch, net als je mening over die stijgende parkeertarieven. In dat geval ben je wel volstrekt geniaal.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)