Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De kanonnen van Donetsk en mijn badkamertegels

In NRC stond een artikel uit een van de weinige Russische tijdschriften die kritische artikelen durft te schrijven. Het was een interview met een Russische soldaat. Hij had zeer duidelijk Mongoolse kenmerken en kwam uit een gebied ten oosten van het Bajkalmeer. Hij was een van de vrijwilligers die had gevochten in de Oekraïne.

Hij vocht om te voorkomen, zo bleek uit het interview, dat de VN kernraketten in Oekraïne zou plaatsen.

Ooit zong Marlene Dietrich ‘wann wird man je verstehen’. Het is duidelijk dat we het vandaag nog niet begrijpen. Het Bajkalmeer ligt tweeënhalf keer zo ver van Donetsk dan Zoetermeer. In kilometers. De wegen tussen Zoetermeer en Donetsk zijn zo veel beter dat je er in dertig uur bent, terwijl het 88 uur kost om van Donetsk naar Tsjita te rijden.

Zijn tank is beschoten en raakte in brand. De man kon met grote moeite aan de vlammen ontkomen. Toen hij zijn helm afzette, bleef zijn huid aan de helm plakken. Bijna was hij omgekomen voor een oorlog in een stad die verder van zijn bed was, dan van het bed waarin ik slaap. Maar hij leeft nog en mag straks naar huis. Ondertussen denk ik na over nieuwe tegels in mijn badkamer.

Anna Politkovskaja was een journalist bij het tijdschrift. Zij is vermoord. Haar moordenaars zijn niet bekend. Na haar zijn meer journalisten vermoord. En nu weer een oppositieleider, Nemtsov. Ondertussen gaan vrijwilligers naar het front om te voorkomen dat de VN raketten aan de grens van Rusland plaats. En denk ik na over tegels.

'Wann wird man je verstehen?'

Schrijver: Jan R. Lønsing, 19 maart 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 138Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)