Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vertrouwen in de politiek

Het vertrouwen in de politiek neemt af. Een recent dieptepunt was een discussie tussen vertegenwoordigers van studenten van de UvA met leden van de oppositie van de Tweede Kamer. De vertegenwoordiger van de SP dacht lekker tegen het kabinet aan te kunnen schoppen, maar hij kreeg nul op rekest.

‘We hebben jullie gesteund, we hebben jullie tomatensoep gebracht,’ meldde hij trots.

‘Dank voor de soep. Dat was prettig, maar we hebben geen soep nodig, maar maatregelen en die leveren jullie ook niet. Sterker: in jullie programma wordt bezuinigd op het onderwijs.’

Voor politici is het altijd vervelend als burgers verkiezingsprogramma’s lezen. Daar zijn ze niet voor bedoeld. Ze zijn bedoeld voor gunstige resultaten bij de doorrekening van het CPB en het effect op de verkiezingsuitslag en dat betekent, in elk programma, keihard bezuinigen. Liefst op groepen die niet groot zijn.

Maar dit is wel kwalijk. Studenten, en dan ook nog van de wat conservatieve Universiteit van Amsterdam, leverancier van premier Jan Peter Balkenende en vice-premier Wouter Bos, zelfs die studenten moeten niets meer van de politiek hebben. Wie dan nog wel?

De oorzaak ligt natuurlijk in de dubbele moraal van politiek Den Haag en alle andere politieke besturen: verantwoordelijkheid afschuiven (Louise Gunning is verantwoordelijk) en controle opvoeren. Sturen op resultaat, heet dat. We gaan fors bezuinigen, maar eisen ondertussen de volgende resultaten en u, subsidieontvanger, ziekenhuis, culturele instelling, onderwijsinstelling, u ziet maar hoe u het bereikt. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar daar weet Den Haag wel raad mee: extra controle. Meer computergegevens aanleveren. Dan weten we waar het mis gaat.

Er is vaak één instelling die het wel lukt. Dankzij een unieke samenkomst van omstandigheden lukt het één instelling wel om de torenhoge streefcijfers te halen. Die uitzondering wordt gepromoveerd tot haalbare standaard en vervolgens moeten alle deelorganisaties die standaard ook gaan halen. Een jaar later blijkt die ene instelling het ook niet meer te kunnen, maar er zal altijd wel één instelling een toevallig goed jaar hebben, zodat bewezen is dat het kan.

Alle politieke partijen eisen meer controle. De SP ook, misschien wel als een van de eerste. Alle politieke partijen eisen meer prestaties voor minder geld. Dat heet efficiëntieslag. Sinds de jaren tachtig wordt elke organisatie die afhankelijk is van overheidsgeld gedwongen elke vier jaar een efficiëntieslag te winnen. Of de efficiëntie gehaald wordt is niet altijd bekend, maar de bezuiniging wel. Die wordt wel gehaald.

Het vertrouwen in de Nederlandse samenleving vertrok te voet, maar is met geen paarden meer terug te halen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 12 maart 2015


Geplaatst in de categorie: geld

2.5 met 2 stemmen 159



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 maart 2015
Politiek is zonder de letter 'k' politie en die denken ook dat ze de samenleving kunnen domineren/besturen/manipuleren/maakbaar maken.
De moderne mens is zijn/haar eigen maakbaarheid en behoeft geen dwangwetten van bovenaf. Al die bestuurdersdominantie is volop passé, het passé van ieder bestuurscliché.
Ieder mens is vandaag de dag voldoende uitgerust om zichzelf te besturen. De politici zijn volkomen overbodig geworden en karikaturistische kakkerlakken en karakterloze kadavers.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)