Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Voor volk en vaderland

Koning Willem-Alexander heeft gisteren minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven ontslag verleend.
De koning deed dit op de voordracht van de minister-president op de meest eervolle wijze.
Mijn vraag is of dit verstandig is geweest van onze premier. Iets minder eervol had van mij wel gemogen. Functioneel ontslag was voldoende geweest.

Algemeen bekend is dat Minister Opstelten vaak niet van de hoed en de rand wist en dat Staatssecretaris Teeven ook in zijn vorige carrière als misdaad-bevechter vaak de grenzen van de wet had opgezocht en mogelijk ruimschoots had overschreden.
Het afscheidswoord van de geëmotioneerde heer Teeven kwam als ongepast bij me over. Hij had moeten volstaan met de mededeling dat hij aftrad omdat hij daartoe staatsrechtelijk gedwongen was omdat zijn baas het eindelijk niet meer zag zitten.
Zijn mededeling dat er niets mis was met de Teeven-deal raakte kant noch wal ook omdat hij geen motivatie gaf en geen vragen toeliet. De uitdrukking die hij daarbij gebruikte: 'ik deed het voor volk en vaderland' was wel erg ongelukkig geformuleerd voor mensen bij wie ‘Volk en Vaderland’ - het weekblad van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB) – nog vers in het geheugen ligt.

Als de beide heren politieke moed hadden gehad dan zouden ze zich vandaag in het parlement hebben verdedigd. Dat hun aftreden daarna onvermijdelijk zou zijn geworden: dat zijn de regels van het politieke spel.

Nu zal premier Rutte verantwoording moeten afleggen: verbaal zal hij daar weinig moeite mee hebben, maar het is voor de partijleider van de VVD niet aanlokkelijk 7 dagen voor de verkiezingen verantwoording te moeten afleggen voor het schimmige beleid van 2 VVD-bewindslieden van wie het optreden ondanks hun verbale oprispingen moeilijk als effectief en integer valt te omschrijven.

En zoals je in het gewone leven na een langdurig mislukt optreden niet zeer e e r v o l ontslagen wordt, zou dat in dit geval ook niet moeten gebeuren.

Schrijver: Dagschrijver, 10 maart 2015


Geplaatst in de categorie: politiek

4.2 met 5 stemmen 237Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
NN
Datum:
10 maart 2015
Er zit wellicht een kern van waarheid in je schrijven geachte Dagschrijver. Maar het geneuzel en de ophef over een welles-nietesbonnetje van 14 jaar geleden bevestigt voor mij het opportunistische karakter van het hele politieke toneel. Prioriteiten verschuiven bij de dag al naar gelang hetgeen we via vrije (tendentieuze) nieuwsgaring krijgen voorgeschoteld en zijn vaak totaal ontkoppeld van welke er echt toe zouden moeten doen volgens mij.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 maart 2015
Hèhè, eindelijk van dit amateuristisch goochelende schertsduo verlost, die na tig jaren nog geen bonnetje te voorschijn wisten te toveren.
Maar ineens was het bewijs er toch en besloten de beide patsers de Kamervragen voor te zijn door af te treden.
Ze ontvluchten het zinkende schip als laffe kapiteins. Nooit helderheid verschaffen is één van de meest urgente tovertrucs. Gauw wegschieten als het te heet onder de schimmelvoeten wordt, is er ook zo één. Als de tandarts in de zenuwen wil gaan boren, dan maar snel de behandeling dicht klappen en in sneltreinvaart wegvluchten. Het moet immers niet te pijnlijk gaan worden, al dat geboor.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)