Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Europa: de klusjesman

Denkend aan Duitsland zie je machtige rivieren langs bruisende industriegebieden stromen. Nog een paar clichés: de geur van braadworst walmt je tegemoet, rondborstige vrouwen in dirndl’s lachen verleidelijk gevaarlijk en auto’s zoeven over de autobahn.
Over een paar jaar genieten de Duitsers zelf het meest van hun eigen ding. Ze rijden vrolijk rond in hun BMW, Audi, Porsche, Mercedes, Opel en Volkswagen. Want ze betalen een schijntje aan wegenbelasting en grijnzen naar de betalende buitenlander die het rijden voor hen nog aangenamer maakt. Of het wordt toch anders....

De Duitse regering had een probleem: Europa vindt dat elk land zoveel mogelijk hetzelfde moet zijn. Duitsland moet daarom meer wegenbelasting berekenen, het autorijden is er te goedkoop. De regering zag zelf ook wel dat die mooie autobahnen steeds meer geld kosten.
Maar hoe ga je dan die Duitsers in hun nationale bolwerkjes op vier wielen tevreden houden? Dat kun je niet doen door meer geld van ze te vragen. Want dan kun je als politieke partij beter meteen jezelf opheffen.

De Duitse regering bedacht een list: we verzinnen een wet die de Duitsers met een lagere belasting tevreden houdt. De buitenlanders gaan meer betalen, maar dat zint Europa natuurlijk niet. Zo houden we onze kiezers binnenboord en mag Europa het vuile werk opknappen. Die politieke klusjesmannen in Brussel moeten zelf met een oplossing komen. En als dan uiteindelijk die wegenbelasting toch nog omhoog moet, hebben wij het tenminste niet gedaan.

Het zal nog jaren duren voordat er een besluit valt, dus we kunnen voorlopig voor niks blijven scheuren op die wegen in ons buurland.

Schrijver: Rob Chevallier, 30 maart 2015


Geplaatst in de categorie: verkeer

4.0 met 5 stemmen 681Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)