Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De moord in Tuitjenhorn

In Tuitjenhorn gebeurt nooit wat, althans, een enkele keer werd iemand ziek en dan kwam de huisarts. Iedereen in Tuitjenhorn was blij met de huisarts, want hij maakte je beter en als dat niet ging, dan begeleidde hij je in je ziekte.

Op een kwade dag was er een arts-assistent die met de arts mee ging naar een patiënt. De patiënt was letterlijk doodziek. Het was een kwestie van dagen, misschien uren. In ieder geval leed de patiënt helse pijnen en besloot de huisarts van Tuitjenhorn hem morfine toe te dienen. Hij diende te veel morfine toe. Daarmee verzachtte hij niet alleen het lijden van de patiënt, maar verkortte hij het ook. Tenminste, mogelijk. We weten niet of de patiënt zonder de morfine even snel was overleden.

De vrouw van de patiënt was tevreden. Maar de arts-assistente niet. Die meldde het aan het AMC en het AMC meldde het aan de IGZ en die meldde het aan het OM en die schakelde de politie in en die lichtte de arts, dagen later, van zijn bed. ‘Meekomen jij’. Voor de arts het wist zat hij in een politiebureau met agenten die hem een kruisverhoor afnamen.

Een paar dagen later dagen later pleegde de arts zelfmoord.

Natuurlijk was hij schuldig. Hij had de patiënt bewust te veel morfine gegeven. Niet omdat hij de patiënt zo graag wilde laten doodgaan, maar uit medemenselijkheid: het lijden verzachten en misschien verkorten. Het mag niet. Maar de bedoeling was goed.

Er is nu, bijna een jaar later, een rapport verschenen waarin staat dat de arts-assiste, het AMC, het IGZ en het OM juist gehandeld hebben. Ze hebben gehandeld binnen hun bevoegdheden. De ethische afweging, waarvan de arts dacht dat hij die zelf mocht maken. Maar nee. De ethische afweging is gemaakt door de wetgever die in het geheel niet aanwezig was bij de patiënt, sterker, die geen enkele rekenschap hield met de situatie in Tuitjenhorn.

En zo bemoeit de stad zich met Tuitjenhorn. Natuurlijk mag Tuitjenhorn doen en laten wat het wil, maar als de stad zich ermee bemoeit, dan storten afkortingen zich op de verbaasde inwoners van het dorp en wordt een arts die ethisch probeert te handelen verdacht van moord.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 2 april 2015


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.5 met 4 stemmen 2.690Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
2 april 2015
Bedankt Jan voor deze stellingname die ik hartgrondig met je deel.
Vooral waar je schrijft " dan storten afkortingen zich...." tref je de 'instanties' recht in hun kille, onmenselijke, gelijkhebberige, zichzelfrechtvaardigende, regelneverige, kleinzieligheid.
Reken maar dat er geen onderzoek komt naar degene(n) die zoveel psychisch geweld hebben ontketend dat de arts geen andere uitweg zag dan deze godvergeten situatie definitief te ontvluchten.
Pilatus wast zijn handen in onschuld...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)