Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De Derde Kamer

Gisteren zat ik achteraan bij een groep mensen die het wilde hebben over diversiteit. In dit geval diversiteit in afkomst – wat vroeger multi-culti heette, maar sinds Wilders en de VVD dit woord taboe hebben verklaard, heet het dus diversiteit. Tot dat ook niet meer mag.

Eerder had ik gelezen dat onze Eerste Kamer voornamelijk bestaat uit mannelijke juristen uit Holland. Er is veel kritiek op deze Eerste Kamer. Soms wordt ze gezien als overbodige luxe en tegenwoordig is men boos, omdat ze politiek bedrijft. De Tweede Kamer is overbodige luxe als de regeringspartijen zowel in de Eerste als Tweede Kamer een meerderheid hebben en bedrijft politiek als de regeringspartijen alleen in de Tweede Kamer een meerderheid heeft.

Ik lees ook een boek ‘tegen democratie’ van de Belgische democraat Van Reybrouck. Hij pleit er voor om volksvertegenwoordigers niet meer te laten kiezen, maar te laten loten. Er is wel eens geopperd om één van de twee kamers, House of Lords in Engeland, House of Representatives in de VS, niet langer via verkiezingen, maar via een loterij te laten bepalen. Nederlanders zijn dol op loterijen en loterijen zijn wellicht net zo eerlijk als verkiezingen. Van Reybrouck vindt ze zelfs eerlijker.

Wat nu als de leden van de Eerste Kamer door ingelote inwoners van Nederland wordt bemenst. Dat zou in ieder geval voorkomen dat alleen mannelijke juristen uit Holland in aanmerking komen. Een Zeeuw of Limburger maakt evenveel kans en een putjesschepper maakt evenveel kans als een jurist. Terug naar de eerste alinea: aanhangers van Wilders maken evenveel kans als zogeheten diversiteit-mensen.

Zou dat niet mooi zijn? Zou dat niet leiden tot het samenbrengen van tegenstellingen in de samenleving? Zou het kabinet nu niet alleen met mannelijke juristen uit Holland rekening moeten houden, maar ook met een Groninger die daadwerkelijk stutten onder zijn huis heeft vanwege de aardbevingen? Of een medewerker van een kleine school die met sluiting wordt bedreigd? Of een oma die weet hoe belangrijk het pensioen is? Of een jonge vent die van de wereld nog weinig snapt, maar die wel wil verbeteren?

Ik zou er voor zijn. Elke politieke partij die het volk aan de macht wil (PVV, SP) zou er voor moeten zijn en alle politieke partijen die verbinding zoeken (PvdA, CDA, VVD, ChristenUnie) zouden het moeten toejuichen.

Laten we het eens een tijdje voor de gein proberen. We hoeven de grondwet er niet eens voor te veranderen. We hoeven alleen een Derde Kamer te maken die een bindend advies voor de Eerste Kamer maakt. Dan hoeven de Hollandse juristen niet meer te vergaderen – alleen nog maar te stemmen volgens de verhoudingen die de leden van de Derde Kamer aangeven. Natuurlijk zit, volgens de grondwet, de Eerste Kamer er zonder last, maar ze mogen wel luisteren.

Naar het volk.

Misschien is dit wel het beste idee dat ik dit jaar krijg.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 20 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: discriminatie

5.0 met 1 stemmen 1.145Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 augustus 2015
Een Derde Kamer met eindelijk wel doorsnee volksvertegenwoordigers, geloof je dat zelf? Binnen de kortste keren zijn ze om en pochen ze van alles te zijn, behalve eerlijke leiders. Ze gaan direct voor het grote geld en ze laten de gewone bevolking net zo slecht in de steek. Van mij mag dat hele Binnenhof opzouten, want het kost veel meer, dan we er voor terug krijgen.
We hebben die Haagse politici met hun liegbeestfantasieën niet nodig, we kunnen ons zelf wel regeren en bedruipen! Heer en meester over onszelf, of niet soms?!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)