Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Onzekere, mesjokke tijden

Ik kreeg een weekje gratis de Trouw in mijn roestende brievenbus. Ligt er eens wat anders dan stadskrantjes en reclamefolders. Die prijs had ik te danken aan zo'n voordelige dagkaart van de NS. Exact een weekje, geen dag langer. Nu is een krant vaak overbodige luxe, want vaak weet je alles al door de televisiejournaals van de vorige dag, maar ik kreeg er ook weer dat veilige thuisgevoel van, omdat we vroeger thuis elke dag de Trouw in de groene bus kregen. Even snel door de regen rennen en je kon gezellig met een kopje thee en enkele Verkade-koekjes de wereld af speuren. De Trouw bood ook altijd vlijmscherpe, diepzinnige en sappige boekenrecensies, wat mij bijzonder boeide. Ik was enkele keren de medewerker van een poëzierubriek, waarbij ik pseudoniemen gebruikte en steeds andere adressen, soms zomaar verzonnen. Uit dank kreeg ik een aantal boekenbonnen, waarvoor ik een dik boekwerk over het impressionisme heb aangeschaft.

De Trouw van 13 april 2015 ligt hier nog op enkele stapels paperassen, die alsmaar hoger worden. In 'de Verdieping' staat het artikel 'Bill voorbij', waarin de carrière van Hillary Clinton in vogelvlucht wordt verteld. De foto's laten zien hoe zij als spichtige steunpilaar voor haar man Bill uitgroeide tot een stevige tante met een respectabele, diplomatieke ervaring. Dat ze al 67 is, mag voor velen erg oud lijken, maar ze is nog heel jong en vitaal van geest. Bovendien straalt ze, wat mij betreft alle vertrouwen uit en kan het wel eens heel lang gaan duren voordat er weer een hoogst capabele vrouw de eerste presidente van Amerika kan worden. Als ik Amerikaan zou zijn, dan zou ik zeker op Hillary stemmen en hoogstwaarschijnlijk met promotiemateriaal langs de deuren gaan, mijn zwaarbehaarde bast gehuld in een Vote for Hillary T-shirt.

Op bladzijde 16 staat een halve pagina grote foto van Griekse militairen, die paaseieren aan de minder bedeelden uitdelen. Door de rode verkleuring lijken het wel tomaten. Tja, die arme Grieken, Vladimir Poetin ziet zijn kans schoon om voet aan wal te krijgen, in het groot dan, groter dan zijn vakantievilla naast koning, keizer, admiraal, Willempie kennen we allemaal, die door Lucky TV nog maar matig op de hak wordt genomen, kun je nagaan. De psychopaat Poetin is zeer gevaarlijk bezig om zijn landgebied en machtswellust te vergroten. Als hij zich in Griekenland weet in te graven, dan kunnen we onze Europese borsten wel nat maken. Deze fanatieke gluiperd kan nog een heftig staartje aan zijn ambtstermijn breien. Laten we hopen van niet en dat hij niet af glijdt naar grootschalige demonie.
In hoeverre zijn Russisch-orthodoxe kant daar positieve invloed op heeft, blijft giswerk. Laten we dit KGB-rupsjenooitgenoegje maar niet teveel aandacht schenken, want hij kickt al al teveel op de media-roem.

Paulus Boskabouter de Paus wrijft de Turken nog eens flink in, dat ze genocide op de Armeniërs hebben gepleegd, hij durft!, terwijl de roomse schandalen over seksueel misbruik en massale moord, zoals in het Ierse Tuan, nog vers zijn. Verder zijn we echt niet vergeten, dat de roomsen de Katharen massaal hebben vermoord, vermeende heksen, Tempeliers, protestanten en andersdenkenden, en massa's islamieten.

Op pagina 10 staat een verslag over het optreden van Geert Wilders bij een Pegida-demonstratie in Dresden. Even later zie ik de beelden op TV en snap ik niets van zijn triomflach, die hij uitte, zonder dat hij nog iets had gezegd. Een Duitser noemde hem een grote krijger. 'Oorlogstaal!', dacht ik vermoeid en de menselijke wil tot oorlog voeren spuugzat. Wilders is net zo primitief als die fundamentalistische IS-krijgers. Die Pegida-aanhangers zijn laagopgeleide, vaak werkeloze stumperds, die zich op deze manier nog wat vinden te zijn. Er zitten heel wat psychopathische criminelen tussen, die zelfs de klokkenluiders van Dresden de keel wilden doorsnijden, omdat ze zich aan het klokgelui ergerden. De wereld zit vol gekken.

Op pagina 11 stond een artikel over de aanhoudende misdaden van de IS-zwaargestooorden, die de eeuwenoude kunstwerken van de Assyrische stad Nimrud vernietigden. Dat moet volgens hun Allah, menen ze, maar hun Allah bestaat helemaal niet en is een projectie van hun innerlijke onvrede en destructie. Geen van die malloten kan zulke sierlijke, fijngevoelige kunst als die van de Assyriërs maken en daarom gaan ze zo tekeer en ook omdat de Assyriërs een veel groter machtsgebied bekleedden, dan zij ooit zullen kunnen bekleden. Het is pure en botte jaloezie, die hen drijft. Ze vernietigen gebeeldhouwde stieren met engelenvleugels. Vooral die engelenvleugels ontbreken bij hen. Dolle stieren kun je hen wel noemen, maar enig waarlijk contact met de Andere Wereld hebben ze echt niet. Het zijn spirituele losers en luidruchtige, banale, verschrikkelijk laffe kemphanen. De IS-ideologie is zelf een extreme afgoderij, maar ze durven niet in de spiegel te kijken, omdat ze dan in alle eerlijkheid zichzelf wel moeten doden. Zoals de Japanners na eerverlies wel rituele zelfdoding pleegden/plegen. Toch komt altijd de aap uit de mouw en zullen ze vroeg of laat ten prooi komen aan hun nu nog verdoezelde zelfhaat.

Ik kan de wereldwijde ellende vaak niet meer verwerken, het overweldigt mij en het infecteert mij met negativisme, waar ik helemaal niet op zit te wachten, waar ik geen schuld aan heb, laat staan dat ik er iets aan zou moeten doen, want ieder zijn/haar karma of niet soms?
Dus hoeft de telefoonmedewerker van Trouw mij niet te bellen voor een mooi aanbod, want na dit ene weekje lig ik maandenlang voor Pampus.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 april 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 2 stemmen 149Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)