Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

30 april en anders niet!

Koningin Beatrix eerde haar moeder door Koninginnedag op 30 april te handhaven.
Koning Willem-Alexander eerde noch zijn oma noch zijn moeder en koos zijn eigen geboortedag om Koningsdag te vieren. Da’s echt een mannending om jezelf zo centraal te stellen. 30 april of 27 april; het lijkt zo weinig uit te maken. Niets is minder waar.

Ik kan maar niet wennen aan die datum. 27 april zegt mij niks. Ik heb tien jaar lang nodig gehad om de gulden uit mijn hoofd te krijgen en zo lang heb ik geen zin om te wachten om aan 27 april te wennen. Donderdag 30 april vier ik in mijn eentje Koninginnedag. Met een oranje tompouce en een kleedje voor mijn deur met rotzooi. En daarvan heb ik nogal wat.
Op 30 april denk ik stiekem nog een beetje aan die mooie ouwe Juliana. Aan krentenweggen en chocomel op het bordes. Want ik voel nou eenmaal geen geschiedenis met onze koning. Er plakt geen beleving aan die man. Hij ontroert of inspireert me niet.

Beatrix was natuurlijk ook niet gek. Koninginnedag kun je in Nederland helemaal niet vieren op 31 januari. Er zouden teveel kindertjes van de kou omkomen met hun bevroren blokfluitvingertjes. Dus 30 april was misschien ook niet een geheel vrijwillige keuze. Maar onze koning heeft in ieder geval de verkeerde keuze gemaakt. Dat blijkt ook wel bij het KNMI. De weersverwachting voor maandag is kil, nat en winderig. Alsof je het over de koning zelf hebt.

Het zal altijd koud zijn op 27 april. Dus Amalia, je weet wat je te doen staat. Eer je grootmoeder en je overgrootmoeder zoals het hoort en geef je volk waar het recht op heeft: Koninginnedag op 30 april. Wij zorgen dan wel voor de warmte.

Schrijver: Marcel Harmsen, 24 april 2015


Geplaatst in de categorie: koningshuis

3.7 met 7 stemmen 194Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
24 april 2015
Een koning mag je als onderdaan niet kiezen, die krijg je voor je kiezen, maar, Marcel, laat je de pret niet door ontnemen, na een halve fles Oranjebitter krijg je het vanzelf warm.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)