Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Groen

Of ik naar een groen evenement wil komen? Het leest als een uitnodiging. Blijkbaar sta ik op een groene lijst. Zet nogal vaak lijntjes uit. Weet nu alleen niet zo goed hoe ze me kennen. Beschouw het als compliment. Ik sta in het grote boek van wereldverbeteraars. Zeg in gedachten: 'Ja, ik zal er zijn. Ja, met een uitroepteken!'

Loop naar de bushalte. Raap onderweg wat zwerfvuil op en gooi het in zo'n ding dat prullenbak genoemd wordt. Na een ontspannen ritje is het ongeveer een kwartier lopen naar het industrieterrein. Je bent groen of je bent het niet. Op een lantaarnpaal prijkt een sticker: Arnhem stickervrij. Het kan niet ver meer zijn.

Alle stoelen in de zaal zijn bezet. Met een bekertje koffie ga ik op de trap zitten. Luister naar een boeiend betoog over samenwerking. Samenwerking tussen creatieve industrie en maakindustrie. Als pakkend voorbeeld hoort de zaal over een pas gelanceerde app. Deze produceert geluidsgolven die tegen de stemmen wegvallen die bij mensen in hoofden kunnen huizen. Het blijkt om een enorme groep ongelukkigen te gaan die hiermee geholpen kunnen worden. Het raakt me. Er kunnen weer wat vooroordelen van mijn conservatieve tafel. Laat twee keer koffie bijschenken in hetzelfde bekertje.

Twaalf studenten pitchen hun ideeën op een stukje kunstgras. Een latere prijswinnaar showt een uitgeprinte stoel die je ontvangt met open armen. Een patroon van lagen is in de hele zetel organisch verbonden. Afgekeken uit de natuur. En 3D uitgepoept. Twee modequeens redden restmaterialen uit de verbrandingsovens en verwerken deze in hun creaties. Een studente laat zien hoe je middels warmte en lucht de 3D-printer voorbij kunt streven. Ze krijgt mijn stem.

Ik raak aan de praat met een bekende uit mijn stad. We hebben het over schaliegas. Ik vertel hem maar niet dat ik me net ingesmeerd heb met pure magnesium uit de diepten van Groningen. Ben ik nu wel of geen groene sportman? Ik vraag hem een lift. Hij vertelt dat zijn zoon anti-kraak woont. De sloop van zijn flat moet ieder jaar worden uitgesteld. Hij bewaakt immers de eieren van de beschermde slechtvalk met zijn leven. Hij verdient een plek op de groene lijst.www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 28 april 2015


Geplaatst in de categorie: wereld

3.7 met 3 stemmen 173Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)