Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stinkende handdoeken

Liggend op het halfzachte luchtbed in de tent sla je een jongetje in een zwembroek op een fietsje gade. Een vrouw op crocs loopt met een gifgroen afwasteiltje richting washok. Pisemmers worden her en der leeg gekieperd, kinderen jengelen, honden blaffen en de buren zitten alweer aan de oploskoffie onder de luifel.

Wie heeft er in godsnaam bedacht dat kamperen leuk is? En wat heeft zo’n veldje vol volstrekte vreemdelingen die elkaar bij voorbaat al niet motten, te maken met vrijheid en vakantie vieren?

Alle dingen die het leven sjeu geven, kunnen niet op een camping. Je staanplaats verandert in een openluchtpodium als je echte gesprekken voert of jankt om je verloren jeugd. Ook stomende seks en schreeuwende ruzies zijn taboe. Kamperen is zo bezien een oefening in incasseren en loslaten. Maar wat moet je dan met al die vormeloze passie en ongepolijste driften? Nou, je kunt een kruiswoordpuzzeltje maken, meedoen met de bingo in het zaaltje naast het winkeltje of je volgieten met slechte wijn en daarna je roes uitslapen op een strandmatje bij de recreatieplas. Nog een pak stroopwafels of een zak chips leeg vreten is ook een veel toegepaste strategie.

Maar helaas, het werkt niet. En je weet zelf ook best dat al die aangekoekte negativiteit in werkelijkheid niets met die godvergeten camping te maken heeft. Waarom heb je eigenlijk gedacht dat een weekje in Renesse dat kleurloze leven van je zou veranderen? Waarom verwachtte je dat jouw kinderen net zo veel plezier zouden hebben als al die vrolijk lachende mensen op de campingwebsite? Dwaas die je bent.

Wil je alle vastzittende frustraties toch liever op een ongevaarlijke manier ontladen? Wandel dan beheerst met de vuilniszak vol vieze onderbroeken en stinkende handdoeken en een pakje Biotex naar het sanitair gebouwtje en prop alle ergernis, zwartgalligheid en niet-mee-eenserigheid daadkrachtig in het betere was- en wringwerk. Stop energie in die gespannen spieren van je. Duw, trek en knijp in dat vuile gore textiel en verwijder zo tegelijk alle smoezeligheid uit je hoofd. Doe dit bewust en vol overgave en laat dan alle rottigheid met het grijs geworden sop weglopen in het afvoerputje. Je kunt het allemaal maar kwijt zijn.

Wedden dat, als de was even later uitbundig hangt te wapperen naast de tent, jij je veel beter voelt? Het zou zelfs zo kunnen zijn dat je de uitnodiging voor spelletje yahtzee bij de buren niet kunt weerstaan. Misschien, heel misschien, krijg je zelfs zin om een stapel folders met uittips te gaan halen bij de receptie. Je weet dan, dat je de ‘ik voel hoe moe en gestrest ik ben’ fase zonder kleerscheuren hebt doorlopen. Het hoorde er allemaal bij.
O, zeg dat dan meteen……

Roos Franka xxx

Schrijver: Roos Franka, 29 april 2015


Geplaatst in de categorie: vakantie

3.4 met 9 stemmen 205Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
29 april 2015
Heel graag gelezen en wat een herkenning, ik/ we hoeven niet meer, maar zijn er ook geweest! Volgende week graag weer Franka, een welkome afwisseling.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)