Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Verslaving

Je ziet het wel vaak in vooral grappige films, dat iemand aan de telefoon is (zo eentje die aan de muur hangt met een krullend snoer), opgewonden, boos, gesticulerend, en dat de onzichtbare andere beller plotseling ophangt.
Dan blijft de bellende persoon, meestal een dikkige man, nog even doorsputteren voordat ie merkt dat de telefoon tuut-tuut-tuut zegt.
Vervolgens kijkt hij dan naar de hoorn alsof er geen water meer uitkomt, om dan het bakelieten geval nijdig op z'n armatuur terug te smijten.

Dat beeld zag ik voor mijn geestesoog geprojecteerd op het binnenscherm van mijn bioscoop, toen ik me afvroeg hoe het toch komt dat mensen* zo lang blijven vasthouden aan zaken, ideeën, overtuigingen, spullen, bezigheden, manieren van doen, gewoontes, etc. die al een tijdje niet meer verbonden zijn met hen. (*ik ben dr ook eentje)

En dat vroeg ik me weer af, omdat ik me realiseerde dat 'de wereld', zoals we de intermenselijke verkeersstroom van globale uitwisselingen noemen, hopeloos achter loopt bij waar 'we' zouden moeten zijn.
Laat me verduidelijken: dictators, politieke systemen, machthebbers, intriges, tekortschietende rechtssystemen, verdeling van de welvaart, van de geneeskunst, van de rechtvaardigheid, oude aftandse opvattingen over man-vrouw-verhoudingen, vreemde overgeërfde rassendiscriminatie, idiote instituten als banken, legers, koningshuizen, wapenfabrieken, slachthuizen, kantoren met mensen achter beeldschermen, stadions vol nazaten van de Romeinen die in Arena's kolkend hun gladiatoren aanmoedigen.

Als je, zoals ik, van een andere planeet komt, uit een ander zonnestelsel, dan val je van de ene verbazing in de ander. Je kunt bijna niets anders concluderen dan dat die malle Aardbewoners kierewiet zijn, getikt, de weg kwijt, molentjes in hun hoofd, lopen te slaapwandelen in de droom van nooit geweest.

En toen vroeg ik me weer af hoe dat kwam, dat mensen blijkbaar zoooooooooo verslaafd zijn aan al die onzinnige dingen. Is dat misschien omdat ze nog niet in de gaten hebben dat datgene aan de andere kant van de lijn ALLANG HEEFT OPGEHANGEN?

En toen dacht ik weer wat zou er voor nodig zijn om de aansluiting weer ....
aan te laten sluiten. En toen dacht ik weer aan die man met die telefoon.
Die is afgesloten omdat hij niet bereid was te luisteren naar degene aan de andere kant.
Hij kan wel weer bellen, maar als hij 'verslaafd' blijft aan dezelfde ATTITUDE, dan wordt er niet opgenomen. Zo werkt dat bij mensen, zo werkt dat ook in het universum.

Dus het wordt hoog tijd voor een GIGANTISCHE OPSCHONING VAN OUDE OVERTUIGINGEN.

Anders missen we de evolutionaire boot.

TUUT-TUUT-TUUT-TUUT-TUUT-TUUT-TUUT

De Toestand in de wereld

Schrijver: Ton Hettema, 16 mei 2015


Geplaatst in de categorie: wereld

4.0 met 10 stemmen 154Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
28 mei 2015
Ja, laten we onze kameraden
op al die andere planeten
wat vaker opbellen
dan leren we misschien nog
het een en ander..
Naam:
MH
Datum:
25 mei 2015
Inderdaad Ton, tijd om ogen en oren wijd open te doen en een begin te maken met ”zelf denken“ en dan anders te doen; heerlijke column!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
22 mei 2015
Ik ben altijd weer opgelucht als ik lees dat ik niet de enige van een andere planeet ben.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)