Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ik zag Palmyra

Toen mijn dochter zes maanden oud was kreeg ik de kans om op te treden voor Shell en medewerkers van de Nederlandse ambassade in Damascus. Wij bleven een week. Samen met mijn vriendin en onder begeleiding van onze vriendin en gids Esselien van de Sande togen wij in een geleende auto dwars door de woestijn naar Palmyra. Ik wist niet wat mij te wachten stond want na zo’n lange, dorre rit, verwacht je niet veel. Al had het landschap enorm veel charme en kan een woestijn prachtige vergezichten bieden, het was warm, de weg was ‘bumpy’ en onze dochter had haar slaap nodig. Was dit nou wel een verstandige onderneming?

Maar dan zie je het. Ervaar je het verleden in al haar glorie. Palmyra. De ruïnes van de oude handelsstad, groter, toegankelijker, indrukwekkender dan het meeste dat Italië of Griekenland te bieden heeft. Het was vroeg, het was rustig, bijna stil.
De marmeren zuilen staken af tegen een staalblauwe lucht. De schaarse verkopers van dadels kwamen nieuwsgierig een praatje met ons maken. In de verte klonk de schreeuw van een onbekend dier. Dit was de bestemming van onze reis en wat was het de moeite waard. Syriërs vormen een trots volk en dat is volkomen terecht.

Natuurlijk; ik mocht tijdens mijn optreden absoluut geen grappen maken over de regering. Alles werd bespioneerd, gecontroleerd en gedubbelcheckt. De vrijheid in Syrië was een georganiseerde vrijheid. Maar in zekere zin was het land stabiel. Met geweldige bewoners en een Islam in haar meest zuivere vorm. Met verhalenvertellers in de moskee en spelende kinderen en gesluierde vrouwen die er hun kind de borst geven.

Nu hebben de strijders van IS Palmyra ingenomen of zijn het aan het innemen. De wereld kijkt geschrokken toe en houdt de adem in. Ik vrees wat iedereen vreest en het zeurt in mijn buik als een onweer dat nadert. Ik bekijk mijn oude foto’s en voel de pijn. Palmyra staat op het punt om door barbaren vernietigd te worden.

Ik denk niet dat wat ik toen zag ooit nog aan mijn zoon kan laten zien.

Schrijver: Marcel Harmsen, 22 mei 2015


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.8 met 6 stemmen 1.367Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 mei 2015
Binnenkort zal het acht uur journaal wel filmbeelden van het Internationale Schorem uitzenden, waarop die losers de heilige kunstschatten in Palmyra kapot slaan, alsof destructieve woede een goddelijke deugd is.
Die geesteszieke rotlui zijn het allerslechtste visitekaartje voor Allah. Hun Allah is een gesneden beeld vol haat en moordzucht.
Koester Palmyra in je ziel, Marcel, want die Idiote Stumperds maken er helaas gehakt van. 'Vader, vergeef hen, want zij weten niet wat zij doen!', zei Jezus voorspellend.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)