Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Grote zwarte auto’s

De ramen in het restaurant bieden een mooi uitzicht op de drukke straat en de winkels aan de overkant. Raamplaatsen zijn hier geliefd, maar vandaag lukt het om een plekje te vinden. Hier kun je heerlijk vanuit je comfortabele stoel naar passanten loeren en erover kwebbelen. Dat zijn er nogal wat. De winkels zijn dicht, maar de ijssalon trekt een hoop klanten. Leuk om te zien hoe mensen genieten van hun aankoop.

Veel mensen komen met de auto. Hup, even parkeren, ijsje mee en rijdend met één hand weer weg. Terwijl ze eten valt één ding mij op. Het lijkt wel alsof de auto’s steeds hoger, dikker en monsterlijker worden. Bij twee op drie auto’s verdwijnt het uitzicht op de straat bijna volledig achter een glimmende muur van blik.

Nu moet je altijd oppassen met zo’n onderwerp. Je wordt al snel ingedeeld in de categorie jaloerse of mislukte mannen, die om een of andere reden niet in staat zijn zelf zo’n speeltje aan te schaffen. Vergoelijkend wordt soms gezegd dat de berijders van dit soort protserige voertuigen ook maar mannen zijn met een te klein lichaamsdeel op een bepaalde plek, die daarvoor compensatie zoeken.

Hoe dan ook van jaloezie, misnoegen of spijt over gemiste carrièrekansen heb ik geen last. Een auto is gewoon een ding op vier wielen met een motor. Soms handig, soms alleen maar ellende. In ieder geval is het niet nodig om er veel geld aan uit te geven. Zo bekeken vind ik het terecht om de vraag te stellen waarom er van dit soort wanstaltige creaties rondrijden. Wie is hier nu de hoofdschuldige? Ontwerpers en fabrikanten die de behoefte creëren? Of kopers die kennelijk willen pronken met hun in hun ogen indrukwekkende bezit?

Terwijl ik nadenk over die vraag komt er weer eentje het uitzicht blokkeren. En alweer zwart, die monsters zijn bijna altijd zwart. Er stappen twee meisjes (nou vooruit, jonge vrouwen) uit. Ze zien er prachtig uit, allebei strak gekleed, een beetje sexy met lange blonde haren. Ze dragen geen hoge hakken dus moeten ze bijna op hun tenen staan om via de handgreep het portier dicht te kunnen doen. Zonder om te kijken steken ze de straat over terwijl de auto hen naknippert met alle oranje lichten.
Even later zie ik ze langs de rand van het zwarte monster terugkomen met het grootste ijsje in hun hand dat er te koop is. En ik vraag me af of ik nu toch jaloers begin te worden. De reden weet ik niet, maar in ieder geval niet op die grote zwarte auto.

Schrijver: Rob Chevalier, 25 mei 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 2 stemmen 482Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 mei 2015
Vroeger waren er paarden en koetsen en zelfs dat was enkel voor de rijken weggelegd.
Tegenwoordig heeft bijna iedereen zo'n milieuvervuiler op wielen en er komen er dagelijks meer bij, terwijl de aardbol er gek van wordt en zwaarvergiftigd op apegapen ligt. Bovendien werken die opgevoerde bakbeesten niet mee aan de zo gewenste onthaasting. En die legaal gemaakte, gemakzuchtige, showerige egotripperij en misdadigheid blijft maar massaal gekoesterd. Teveel rijkdom leidt vaak tot kortzichtig misbruik en egoïstische baldadigheid. Weg met groot en kom met minimalisme/elektrisch/zonne-energie en minder koolmonoxide- en roetvervuiling, waardoor het poolijs dramatisch weg smelt.
Weet je dat de mensen zo'n twee jaar minder leven door al die uitlaatgassen van auto's en scooters, dat die verrotte dingen in feite door moorddadige monsters in gang worden gehouden? Dat de schadelijke gevolgen het gemak verreweg overstijgen? Dat olie en benzine stelen op zich al roofbouw op de aardse energie is?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)