Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dwangmatig grappig

Toen mijn vriendin zwanger was en wij gingen luisteren naar het hartje van onze eerste, wist ik meteen dat de echoscopiste geen gevoel voor humor had toen ik zei: het lijkt de A2 wel.
Ik zeg dat soort dingen automatisch als ik gespannen ben of als ik vind dat de situatie serieuzer wordt opgevat dan eigenlijk nodig is. In dit geval was ik best wel bezorgd of we geen baby zouden baren met een afwijking. Tenslotte ben ik er zelf ook zo een.
Toen er even geen beeld op het tv-scherm verscheen zei ik zoiets als: waar kan ie gebleven zijn? Het had mij leuk geleken om het echo-apparaatje met een geschrokken hoofd op de schouders en de knieën van mijn liggende vriendin te houden om naar onze baby te zoeken maar besefte meteen dat dit te ver zou gaan en bovendien verscheen er nu een wazig zwart-wit beeld op het aan de wand opgehangen tv-scherm.

Toen alles in orde bleek en de gel van de buik was verwijderd werd de deur van het slot gehaald en het kwam helemaal vanzelf toen ik zei: ah, de ontsluiting van de deur.
De mevrouw vond het echt niet leuk. Dit waren serieuze zaken en mannen met grapjes nee, je merkte dat ze daar geen ervaring mee had, of juist teveel.

Ik heb het ook als ik in een kring zit (met meerdere mensen natuurlijk, zelf zit ik zelden in mijn eigen kring,) (dit klinkt ranziger dan ik bedoel), en er is een voorstelrondje. Ik krijg daar de zenuwen van en dat zal met school te maken hebben als je je beurt voelt naderen en je hebt je huiswerk niet voorbereid. Of juist wel en je bent bang om de plank helemaal mis te slaan. Noem drie delfstoffen uit Indonesië. Olie, hout en suiker. (“Jongens, we hebben een hout-ader aangeboord…”)

Ben ik gespannen en wordt er iets van mij verwacht dan maken mijn hersenen verbindingen die ze eerder nooit hebben gemaakt. Het lukt mij dan meestal om een klinkende grap te maken wat erg prettig is voor mijn gespannen systeem maar ook wel dwangmatig en soms een beetje gênant. Maar het is sterker dan ik. Ik kan niet anders.
Ik maak weinig grappen de laatste tijd. Misschien zit ik wel lekker in mijn vel.

Schrijver: Marcel Harmsen, 29 mei 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1.229Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)