Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Fiets, vecht, huil, bid...

Het aantal fietsongelukken in Nederland neemt toe.
Vorige week mijn coach, gisteren een mede-cursist en nu ook nog Albert West en die kan het niet meer navertellen. Albert West, een sympathieke zanger waarvan ik geen enkele hit kan noemen maar die ooit nog een plaat opnam met Albert Hammond. Zou Hammond het al weten?

De oorzaak van al die fietsvalpartijen is volgens mij tweeledig: veel mensen raken aangestoken door het wielervirus sinds bekend is dat de start van de Tour in Nederland plaats vindt. En de gemiddelde fietser is op leeftijd en slingert zich een stuk het fietspad over zonder enige rekening te houden met fietsers die gewoon ergens moeten zijn.

Een paar dagen terug nog schoot er een als wielrenner uitgedoste baardaap de weg op, vlak voor mijn auto langs, terwijl ernaast een fietspad lag met een bord ‘verplicht voor fietsers’. Ik schrok hevig en de adrenaline deed mij een verwensing uiten door het openstaande autoraampje.

Er is maar één ding afzichtelijker dan een middelbare man op een racefiets in een wielrenpakje en dat is een middelbare vrouw op een racefiets in een wielrenpakje. Die pakjes zijn niet gemaakt voor middelbare mensen, waarom vertelt een verkoper dat er niet bij. Helemaal bescheuren is het als het gaat om een unisex-koppel; een getrouwd stel met precies dezelfde wielrenkleren. Met bijpassende bidon. Wat gebeurt er in de hoofden van twee echtelieden die besluiten om samen gezellig te gaan wielrennen? Is het verveling? Is het een vlucht? Is het voorspel? Maar waarvan dan?

Wielrenners maken weinig geluid, rijden vaak knoerthard, kunnen meestal moeilijk een rechte lijn volgen, doen hun ding vaak in groepjes, vinden zichzelf King of te Road, hebben geen smaak, kennen geen gêne, hebben altijd lelijke witte benen en zijn luidruchtig op terrasjes. Als ik het voor het zeggen had zou ik maar wat graag 2779 wielrenners inruilen voor 2779 vluchtelingen. Die geven we dan een step en iedereen is tevreden.

En die ingeruilde wielrenners? Die mogen lekker gaan fietsen op het net aangelegde fietspad in de woestijn van Jemen (dat fietspad komt in de woestijn van Dubai maar niks zeggen hoor).

Schrijver: Marcel Harmsen, 5 juni 2015


Geplaatst in de categorie: sport

3.0 met 3 stemmen 153Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)