Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Snelheid

Tweehonderdduizend jaar geleden was er de eerste mens. Ongeveer. Dat is ongeveer 8.000 generaties geleden. Het zijn heel wat opa’s en oma’s. Deze mensen trokken rond, joegen voor vlees en verzamelden voor groente. Pas tienduizend jaar geleden kwamen ze op een heel bijzonder idee. Landbouw. Dat is 400 generaties. Het begint overzichtelijk te worden.

De landbouwers maakten het mogelijk om voedsel te sparen voor moeilijke tijden en dus om steden te bouwen. De stadstaten verschenen en steeds meer mensen deden iets anders dan voedsel zoeken of maken. Toch bleven onze voorouders alles met de hand doen. Of met ruwe gereedschappen. Er waren eenvoudige machines: water- en windmolens, maar daar bleef het bij.

Tot de uitvinding van de stoommachine. Het eerste patent kwam op naam van Savery in 1698, ongeveer dertien generaties geleden, maar we moesten wachten op James Watt die in 1777 de eerste echt bruikbare stoommachine in werking stelde: tien generaties geleden. Deze machine werd gebruikt bij een kolenmijn.

De meeste uitvindingen zijn gedaan door de laatste tien generaties van de achtduizend generaties en het tempo van uitvinden gaat nog steeds door. Elektriciteit wordt 5 generaties geleden bruikbaar, de auto 4 generaties, vliegtuigen drie generaties. Mijn opa en oma maakten dus de komst van het vliegtuig en de radio mee. Mijn ouders maakten mee dat vliegen zo normaal werd, dat iedereen wel eens in zijn leven kon vliegen en ik heb de komst van de computer meegemaakt. De generatie na mij zag, met mij, internet, de smartphone en binnenkort nog wel een paar dingen.

Het gaat steeds sneller. Maar een stad is gebouwd in eeuwen. Die steden moeten al die uitvindingen verhapstukken. Straten zijn opengebroken voor riolen, omdat we in de 19e eeuw vonden dat het een goed idee was om vuil water ondergronds af te voeren, en voor elektriciteit om niet meer die dradenchaos boven straat te hebben, en voor gasleidingen, en voor telefoonkabels, en voor kabelnetwerken en voor glasvezelkabels. Eeuwenoude gebouwen krijgen steeds weer andere functies: banken worden winkels, worden kantoren, worden woningen en moeten alle uitvindingen opnemen: kachels worden centrale verwarming, op het dak verschijnen zonnepanelen.

Dat is ook snelheid. Er zijn tot nu toe achtduizend generaties mensen geweest. De laatste generatie heeft evenveel uitvindingen meegemaakt als de achtduizend daarvoor.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 27 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: economie

3.0 met 2 stemmen 103



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)