Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Onze Wereld

De Wereld

Deze planeet Aarde, ‘onze’ Aarde, die helemaal niet van ons is, duiden we vaak aan met ‘de Wereld’. De toestand in de wereld. Hoe is het met de wereld? Dat woord wordt gebruikt in dagbladen, kranten, magazines en op het beeldscherm dat iedereen in huis heeft.

Als we het over de Aarde hebben als natuurlijk organisme, dan verandert de focus van de camera van ons voorstellingsvermogen naar bijvoorbeeld de ‘wereldkaart’ of de ‘wereldbol’. Dat is een heel andere wereld dan de ‘mensenwereld’. Daar zien we de oceanen, die ongeveer 70 procent van het oppervlak overspoelen; de landmassa’s met hun karakteristieke kegelvormen, die in elkaar lijken te passen, alsof de Aarde vroeger meer verschrompeld is geweest en door het water is opgezwollen; de verschillende klimaatzones en vegetatiekleuren; de polen met hun ijsoverkapping.

Wat we niet zien is de doorsnede van deze mysterieuze levende sfeer of bol. Daar hebben we weer andere modellen voor, die de aardlagen in concentrische cirkels tonen als een geode met in het centrum iets wat dan de kern wordt genoemd.
Oké, zo ver zo goed. De reis die je theoretisch of in gedachten zou kunnen maken rond de aarde bedraagt zo’n 40 duizend kilometer. Tenminste als je over de evenaar zou rijden, vliegen, zwemmen, fietsen of wat je favoriete manier van voortbewegen maar is.
De doorsnee, dus de as van de aarde is 12 ¾ duizend kilometer lang. Dat is de lengte van de spies die je nodig hebt om het wiel van de planeet omheen te laten draaien.
Met een vaartje van 100 kilometer per uur, kun je dus in 400 uur, dat is dus zo’n 35 dagen oftewel een dikke maand reizen, als je dat 12 uur per dag doet (laten we redelijk wezen). Moet je wel een goeie auto hebben en genoeg brandstof kunnen tanken. Bij 1 op 20 verbruik je dan 2000 liter á 1,65 dus dat is dan… 3300 Euro. Dat valt wel mee toch?
Toch, vooral vanwege oceanen en onbegaanbare landoppervlakken, hebben creatieve denkers en ingenieurs de noodzaak gevoeld om vliegtuigen te ontwerpen die de reis naar andere plekken sneller konden maken.

Maar dat is niet de Wereld? Toch? Dat is alleen dat minuscule blauwe bolletje dat in een klein lokaal Zonnestelseltje van maar 9 of 10 planeetjes met een gigantische vaart door de arm van een lokaal Melkwegstelseltje reist met zo’n 72 duizend kilometer per uur (da’s nog wat anders dan in dat tuutuutje als een kevertje over de aardoppervlakte kruipen). Dan ben je in een half uurtje weer thuis.

En dat Melkwegstelsel, dat we ‘onze’ Milky Way noemen, is er één van (naar schatting, want we hebben geen flauw benul van de grootte van deze titanische ruimte) 200 miljard (billion) van die prachtige, langzaam (!) ronddraaiende, met spiraalarmen hun majesteitelijke borstcrawl door het universum zwemmende, en zelfs nog in verschillende vormen en categorieën ingedeelde metgezellen.

Ontzagwekkend. Alles verstommend imposant en onbevatbaar.

In vergelijking met het aantal mensen op dit moment levend op hetzelfde bolletje als waar ik dit schrijf en jij dit leest, zo’n 7 miljard, 323 miljoen, 55 duizend, 362 personen, zijn er dus 28 maal meer Melkwegstelsels in het Universum dan Mensen op Aarde.

Als je al deze mensen achter elkaar zou zetten, 3 op een meter, dan zouden ze als een enorme boa constrictor 56 keer (!) rond de evenaar krullen, slingeren, omspannen. Als we allemaal naast elkaar zouden gaan staan, in één groot blok, schouders tegen elkaar, dan kunnen we (als het werkelijk moet, en niet langer dan een minuutje alsjeblieft) terecht op een vierkantje van 27 kilometer bij 27 kilometer, ofwel ongeveer de oppervlakte van Singapore.

Alle Melkwegstelsels hebben wat meer Ruimte nodig.
En die hebben ze gelukkig ook gekregen.

Toch wel een hoop te ontdekken nog…
In ‘onze’ Wereld

Schrijver: Ton Hettema, 20 juni 2015


Geplaatst in de categorie: wereld

3.7 met 6 stemmen 244Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
21 juni 2015
NN Die wereldbevolkingsgroei gaat zó enorm hard.
Als ik zeg NU, dan loop ik alweer 20 achter.
om 21:09 was het 7.323.385.626 en
om 21:12 staat de teller op 7.323.386.053.
En ja An, ik heb alles met het potloodje op de achterkant van de bekende envelop uitgerekend. Kun jij ook!
Pleiaden? Ja, zeven zusters en een lange fascinatie van alle oude culturen. Staat op zo'n 400 lichtjaren hier vandaan. In sterrenbeeld Stier. Misschien komen ze nog in columns te voor schijnen. Wie weet?
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
20 juni 2015
Jemig redactie, dat wordt wel lastig voor jullie, om verantwoordelijk te zijn voor alle meningen van alle reacties hier op deze site. Poeh poeh, dan mogen jullie wel even flink gaan puin ruimen...

Overigens, ik ben wel benieuwd naar die uitspraak van het Hof, want het lijkt op een beperking van de vrijheid van meningsuiting op het internet...?
Even opgezocht: het ging blijkbaar om reacties waarbij bedreigingen werden geuit. Ja, dan kan ik me voorstellen dat je als site verantwoordelijk bent voor al dan niet plaatsen.
Zie:
tweakers.net/nieuws/103724/ehrm-bevestigt-uitspraak-dat-nieuwssites-aansprakelijk-zijn-voor-comments.html

Binnen die context zal puinruimen niet echt nodig zijn...

En voor alle duidelijkheid: mijn reactie was geheel en al vredelievend!
Voor wie het onderwerp mocht interesseren (want nee, ik heb het niet zelf verzonnen), kan verder lezen met de boeken van Barbara Marciniak, waaronder 'Brengers van de dageraad'. Veel leesplezier!
Naam:
NN
Datum:
20 juni 2015
Tja...ik voel mezelf het centrum van het heelal. Alles draait om mij. Maar gelukkig kijk ik niet verder dan mijn neus lang is dus mijn heelal is zeer behapbaar. Ik hoop dat de redactie hier niet over valt. Ik neem alle verantwoordelijkheid voor deze uitspraak op me.
En Ton..ik heb het nagerekend allemaal uiteraard. Het meeste klopt aardig. Maar je zit er, toen ik het las, toch zo'n 673 mensen naast hoor. Maar het is je vergeven.
Naam:
Redactie
Datum:
20 juni 2015
Door een recente uitspraak van het Europese Hof worden websites verantwoordelijk gehouden voor ingezonden mededelingen.
De redactie voelt er daarom behoefte aan mee te delen dat zij wel vertrouwen heeft in het verhaal van Ton maar niet in de gereïncarneerde zielen van Gabriëla oorspronkelijk afkomstig van de Pleiaden.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
20 juni 2015
Het Universum is inderdaad oneindig groot. Onze Moeder Aarde is voor ons het centrum van ons Heel-al met onze Zon en Maan en andere planeten. Een andere interessante plek in het Universum is de Pleiaden. Sommige zielen die op Aarde gereïncarneerd zijn, komen oorspronkelijk van de Pleiaden en worden aangeduid als HSP, Nieuwetijds, Indigo, enz.
Naam:
An Terlouw
Datum:
20 juni 2015
Lieve Ton, ik geef je een TIEN,
zoals jij het beschrijft had ik het niet bezien!
Een vraagje heb ik wel in deze,
heb je een rekenmachine gebruikt of
dit " uit het hoofd" gerekend?
Wat een aantallen...
ik zou er flauw van vallen!
Gave column,
maar doe voortaan maar gewoon zonder biljoenen hoor,
daar doe IK het in ieder geval wel voor!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)